chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день дружби

30 липня 2014 о 09:59

Під час проведення Міжнародного десятиліття культури миру та ненасильства в інтересах всієї планети на 65-й сесії ООН, що відбулася 27 квітня 2011 року, заснували нове свято, безпосередньо присвячене дружбі. Міжнародним днем дружби в календарі стала дата 30 липня.

Попри те, що це здавалося б молоде свято у міжнародному календарі, воно має свою, неповторну історію. Подібну календарну подію як День дружби, за даними DilovaMova.com, було запропоновано ще в 1920-х роках. Це зробила Американська національна асоціація вітальних листівок. Ця пропозиція мала комерційний підтекст. Популяризації цієї ідеї сприяв Джойс Холл, засновник Hallmark Cards (1930).

Було запропоновано відзначати цей день 2 серпня. Причиною вибору саме цієї дати було бажання розбавити тривалий час між святами у своєму національному календарі.

До 1940-х рр. інтерес до свята з боку Нового світу помітно зменшився, однак аналогічні ініціативи підтримали в деяких країнах Азії, де свято відзначали на офіційному рівні.

Нагадаємо, що в епоху новітньої історії, темі дружби приділяється значна увага. Приміром, вже знайомий всім День дружби і єднання слов’ян, що відзначається 25 червня або Міжнародний день друзів, який відзначається по всьому світу 9 червня, існує також і неофіційний День завоювання друзів, що святкується 24 листопада.

Ідея Всесвітнього дня дружби незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання, вперше була запропонована 20 липня 1958 року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай. Так було створено міжнародний рух World Friendship Crusade і обрана дата 30 липня.

Дружба дійсно не має меж. Ці унікальні людські взаємини виступають справжнім двигуном толерантності, зміцнення життєствердних ідей, обміну культурних традицій і досягнень в ім’я миру та розвитку.

Джерело: Zik.ua
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути