chrome firefox opera safari iexplorer

Цьогорічний фестиваль «КіноЛев» скасовано

28 липня 2014 о 10:54

Ще один фестиваль приєднався до низки скасованих через ситуацію в країні. Фестиваль «КіноЛев» мав відбутися з 22 по 24 серпня.

«Вперше за останні роки не відбудеться «КіноЛев». Всі ми, всупереч нашим мріям, стаємо учасниками війни уяви. Свято кіно переноситься до кінця війни», – повідомив «Музей ідей» на своїй сторінці у Фейсбук, пише Високий замок.

Натомість організатори пропонують у традиційні для «КіноЛева» дні подивитися фільми Чарлі Чапліна. «Ми мовчки дивитимемось на Великого Оптиміста Чарльза Спенсера Чапліна. Хто не на фронті, заходьте – помовчимо і повчимось», – йдеться у повідомленні.

Щорічний фестиваль незалежного ігрового, анімаційного та документального кіно «КіноЛев» проводять з 2006 року. Зазвичай у його програмі переглядали молоде українське кіно, ретроспективну програму режисера-патрона (у різні роки ним були Інгмар Бергман, Федеріко Фелліні, Франсуа Трюффо, Сергій Параджанов, Андрій Тарковський). Фестиваль займався озвучуванням світової класики українською мовою.

До того ж два роки поспіль для наймолодших глядачів тривала програма «КіноЛевчик».

Останнім часом програма фестивалю будувалася навколо однієї конкретної теми, досліджуючи її з різних сторін. Однією з них була тема пропаганди. Тоді презентували фільм Чапліна «Великий диктор». Пізніше виявилося, що тема і кінострічка стали актуальними.

Нагадаємо, через війну вже було скасовано фестивалі «Етновир», «Львів на тарілці», «Підкамінь», «Славське Рок», «Franko.Missia». Дещо змінили свій формат фестивалі Leopolis Grang Prix, LvivKlezFest та «Ніч у Львові».

Фестиваль «Зашків – Земля Героїв» перенесли на День Незалежності.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути