chrome firefox opera safari iexplorer

У Раді підтримали законопроект щодо виконання рішень ЄСПЛ

02 липня 2014 о 14:16

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2237 "Про внесення змін до закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». За відповідне рішення проголосували 277 нардепів.
Законопроект № 2237 вносить до закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» низку змін, які пришвидшать виконання рішень Європейського суду з прав людини та реалізують права громадян на справедливий судовий розгляд.

Зокрема законопроект передбачає:

— встановити, що протягом 10 днів від дня одержання повідомлення про набуття рішенням статусу остаточного орган представництва готує, розміщує на своєму офіційному веб-сайті та направляє для оприлюднення і постійного зберігання на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України, а так само і опублікування в газеті «Урядовий кур'єр» стислий виклад Рішення українською мовою;

— встановити обов'язок для органу представництва здійснювати переклад і опублікування повних текстів Рішень українською мовою;

— скоротити строк до 10 днів від дня відкриття виконавчого провадження, за рішенням якого Орган представництва надсилає до Державного казначейства України постанову про відкриття виконавчого провадження;

— вилучити зі статті 18 частини 3-5, які регулюють порядок користування рішеннями та ухвалами ЄCПЛ та комісії, які не перекладені українською мовою.

Ініціаторами законопроекту виступили нардепи із депутатської групи «Суверенна європейська Україна». Депутати зазначили, що реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету.

Ініціатори документу – позафракційні Сергій Лабазюк, Сергй Мартиняк, Ярослав Москаленко і екс-регіонал Віктор Бондар із депутатської групи «Суверенна європейська Україна». 

За офіційними даними ЄСПЛ, кількість справ, що надходять з України, є однією із найбільших серед держав Ради Європи. Так, кожна 10-та скарга надходить до ЄСПЛ від громадян України. Зараз на розгляді перебуває близько 8000 заяв від українських позивачів. Заборгованість України з виплати компенсацій на початок 2014 року становила 14,2 млн грн.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути