chrome firefox opera safari iexplorer

Україна планує ввести квоти для російських книг

29 липня 2014 о 10:53

Україна може ввести санкції щодо російських книговидавців.

Про це повідомив учора віце-прем'єр України Олександр Сич, пишуть «Ведомости».

«Ми введемо ліцензування російської книги і квотування іноземної книги залежно від того, скільки відсотків на ринку займає українська книга. Це стосується не тільки російської книги, але імпортних книг в цілому», — цитує Сича агентство «Інтерфакс».

За його словами, зараз в магазинах України частка книг українського виробництва становить всього 20%, решта книги — іноземного походження, у тому числі російського, вказує Сич.

Які квоти плануються, він не говорить.

Він вважає, що російські книги носять «третьосортний характер» і спрямовані на «дестабілізацію ситуації на Україні».

Раніше Сич не раз заявляв, що російські книги загрожують національній безпеці країни, але деталі своїх претензій не розкривав.

Спроби збільшити частку вітчизняних книг у продажу робилися на Україні й раніше — до військового і політичного кризи в цій країні.

Наприклад, у березні 2013 Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення України виділив 37,5 млн гривень 211 видавництвам на випуск книг за програмою «Українська книга».

У червні 2014 р. в Верховну раду було внесено законопроект, в якому пропонується звільнити видавців та розповсюджувачів української літератури від податку на прибуток.

Проте російські книги продовжували займати значну частку цього ринку.

Наприклад, в кінці 2013 р. Асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів України оцінювала її в 75%. Ще 5% займали видання іноземного виробництва, ще 20% — українського.

За даними Держкомстату України за 2012 р. (більш актуальних даних немає), обсяг імпорту книжкової продукції в країні становив 39,5 млн доларів, з них 20 млн доларів — це книги російського виробництва.

Практично всі російські видавництва займаються поставками книг на український ринок, говорять опитані «Відомостями» видавці.

Але санкції, які планує ввести влада України, не зроблять серйозного впливу на бізнес російських книговиробника, вважають вони: з середини минулого року продажі книг на Україні почали серйозно падати.

Наприклад, у видавництва «ОлмаМедиаГрупп» продажу книг на Україні за півроку впали в 3 рази — з 15 млн до 5 млн руб., розповідає гендиректор «ОлмаМедиаГрупп» Дмитро Іванов.

Однак в останні місяці збільшився попит на книги в Криму: місцеві дистриб'ютори збільшують обсяги закупівель, але поки оцінювати їх масштаби рано, резюмує він.

Група компаній «Азбука-Аттікус» в 2012—2013 рр. продавала на українському ринку близько 11% свого тиражу, за перше півріччя 2014 частка скоротилася до 6%, говорить директор з маркетингу «Азбука-Аттікус» Дмитро Ярон.

У разі повної блокади російської літератури український ринок зможе себе забезпечити літературою, вважає він. Але зазначає, що в країні неважливі умови для розвитку ринку через практичну відсутність державної підтримки. Цей ринок існував за рахунок російських книговидавців, стверджує Ярон.

Попит на дитячу літературу на Україні високий, але за останній рік він скоротився на 20-30%, відзначає гендиректор дитячого видавництва «Росмен прес» Борис Кузнєцов.

У виручці компанії частка імпорту на Україну за останній рік становила 6%.

«Санкції не обрушать російський книжковий ринок, але трохи його скоротять», — вважає він.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути