chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям дозволили продавати квартири без згоди співвласників

28 липня 2014 о 19:49

Нерухомість та інше майно, що перебуває у спільному володінні, може продаватися без дозволу співвласників з невеликими частками.

Так постановив Верховний суд, розглядаючи справу №6-68цс14, передають Вести.

«У ньому говориться, що один з найбільших власників майна, в даному випадку, приватного будинку, може без згоди іншої особи, яка володіє меншою часткою в цій нерухомості — його продати. Це не означає, що останній нічого не отримає з цього продажу — йому дістанеться сума пропорційна його частці, проте важливий сам факт угоди: нерухомість може бути продана без згоди співвласника, якщо продаж, на думку суду, не завдає всім сторонам „істотної шкоди“. Яку саме частку майна — який відсоток — тепер слід вважати значним і незначним, теж не ясно. Це повністю передано на розсуд судів, тобто з'явилася нова корупційна лазівка», — пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Юристи практично не сумніваються, що переконувати суддів у своїй правоті тепер побіжать чи не всі, кому не вдавалося умовити рідних і близьких на продаж квартир. Домашні чвари перенесуться до зали засідань. Рішення ж судів будуть дуже непередбачуваними, ще й тому, що кожний суддя буде на власний розсуд вирішувати, чи завдає угода «істотної шкоди» всім співвласникам майна чи ні. Дане поняття чітко не прописано чинним законодавством.

«Це суб'єктивний фактор. Суди приймають рішення виходячи з оцінки доказів за своїм внутрішнім переконанням, що повинне ґрунтуватися на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому вивченні наявних у справі доказів. Власник починає піддаватися ризику суб'єктивної оцінки матеріалів справи з боку суду, що може спричинити за собою позбавлення права власності», — прокоментував ситуацію керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв. При цьому він зазначив, що, незважаючи на те, що рішення ВСУ прийнято по суперечках за нерухомість, воно стосується ще й рухомого майна.

Головна порада, яку сьогодні дають юристи на випадок, якщо ваше майно захочуть продати — це постаратися максимально закріпити свої права на нього. «Власникові, який побоюється позбавлення його частки у спільному майні, я б порекомендував проживати в данній квартирі чи будинку самостійно або поселити туди членів своєї сім'ї», — сказав керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Григорій Трипульський.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути