chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні рекордно зросла кількість прихильників ЄС і НАТО — опитування

04 липня 2014 о 17:05

Два рекорди зафіксували вітчизняні соціологи – найстрімкіше зменшення прибічників вступу України до Митного союзу і, на противагу, збільшення прибічників євроінтеграції. Про таке заявлять аналітики Центру Разумкова та «Майдану закордонних справ». 

Фахівці опитали понад 2 тисячі повнолітніх респондентів у всіх куточках України, окрім Криму. Виявилося, що «дружніми» відносини з Росією вважають менше 2 відсотків опитаних, решта ж оцінює їх як «ворожі» та «конфліктні». Інтеграцію з Росією підтримують 15 відсотків опитаних, тоді як євроінтеграцію схвалюють понад половина респондентів.

Зменшилася кількість прихильників Митного союзу – позитивно його оцінюють близько 8 відсотків респондентів. «Бачимо фактично обвал ідеї євразійської інтеграції», – підкреслюють соціологи. Дві третини опитаних вважають, що РФ більше зацікавлена в цій формі інтеграції, аніж Україна.

Європейська ідея, навпаки, єднає українців. Євроінтеграцію підтримують близько 95 відсотків у західних та центральних областях, на Сході ж та Півдні – понад 60 відсотків. Це рекордне значення за останні 12 років – зазначають фахівці. 

Зафіксували соціологи і зростання підтримки українцями НАТО. Половина опитаних виступає за вступ України до Північноатлантичного альянсу.

Джерело: УНІАН
Розділи: Громадська думка

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути