chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені довели, що розум передається спадково

30 липня 2014 о 10:43

Група дослідників з Університету Джорджії в США дійшла висновку про те, що стосовно розумових здібностей величезну роль відіграє спадковість. Інакше кажучи, у розумних батьків з’являються на світ розумні діти.

Дослідження, проведене колективом учених під керівництвом Вільяма Хопкінса, оцінювало поведінку та інтелект шимпанзе — в цілому, фахівці спостерігали за 99 приматами у віці від 9 до 54 років. Шимпанзе пропонувалося виконати ряд завдань — наприклад, знайти хитро заховану їжу, зумівши скористатися яким-небудь інструментом для вирішення поставленого завдання.
 
Стежачи за тим, як тварини вирішували ці завдання, фахівці враховували їхні родинні зв’язки з іншими шимпанзе. У результаті з’ясувалося, що генетичні чинники дійсно важливі для розвитку когнітивних здібностей. У випадку з мавпами фактор спадковості на 50% грав визначальну роль у прояві кмітливості.
 
Тепер дослідники планують ідентифікувати і описати гени, що відповідають за розумові здібності. Показово, що на початку 2014 року у шимпанзе, які краще за всіх демонстрували здатності до спілкування, вченими була виявлена ​​специфічна мутація в гені AVPR1A, який також присутній і у людини, і також пов’язаний з навичками соціальної поведінки. Говорячи про людські здібності, дослідники вважають, що чи буде розумною дитина, — на 30% залежить від спадковості. А от розум дорослої людини, яка в меншій мірі схильна до впливу навколишнього середовища, вже на 70% визначається генами.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути