chrome firefox opera safari iexplorer

Як зберегти здоров'я очей офісному працівникові

17 липня 2014 о 12:00

За останні десятки років робочий процес повністю змінився. Тепер багатьом необхідно увесь робочий день напружувати очі біля монітора. Щоб з роками зір не погіршувався варто наслідувати певні правила.
Перелік чинників, які чинять на очі згубну дію таку велику, що не вистачить і дня для того, щоб перерахувати їх. У повсякденному житті існує величезна кількість чинників, які чинять шкідливу дію на наш зір.

До таких чинників легко можна віднести:

1. Щоденне багатогодинне просиджування за комп'ютером або телевізором.
2. Недотримання умов читання.
3. Ультрафіолетові промені.
4. Неправильне харчування.
5. Забрудненість довкілля.
6. Хронічний стрес.
7. Надмірне розумове навантаження.
8. Наявність штучного освітлення
9. Неправильне, самостійне лікування хвороб очей.
10. Носіння неправильних окулярів і лінз

Цей список можна продовжувати до безкінечності. У цій статті розглянутий пункт перший. Багато людей вимушені працювати і цілий день сидіти за комп'ютером, іноді забуваючи декілька правил, відносно довгого знаходження за монітором. Знання і наслідування цих правил набагато знизить напругу на очі.

— Комп'ютерний монітор повинен знаходитися на відстані витягнутої руки від голови. Бажано почастіше моргати під час роботи за комп'ютером. Часте моргання — ідеальні вправи за наявності напруги на очі, крім того моргання змочує рогівку ока, перешкоджаючи його засиханню.

— Напругу на очі, також зніме так зване правило 20/20/20. Після двадцятихвилинної роботи за комп'ютером, обов'язково відведіть очі на об'єкт, який знаходиться на відстані двадцяти метрів, і дивіться на нього протягом двадцяти секунд. Фіззарядка для очей. Регулярне виконання цих вправ, хай і не поверне гостроту зору, зате допоможе очам зберегти своє здоров'я.

— Необхідно проробляти кругові обертальні рухи очима по напряму вгору, вниз, вліво і управо. Цю вправу можна проводити як з відкритими, так і із закритими очима.

— Сильно замружити і широко розплющити очі.

— Енергійно моргати впродовж двадцяти — тридцяти секунд.

— Уважно дивіться на предмет, що знаходиться вдалині, потім різко переведіть погляд на об'єкт у безпосередній близькості.

— Зімкнувши повіки енергійно моргнути.

Слід проводити ці вправи щодня, зручно всівшись на дивані або на стільці. Стежте за здоров'ям ваших очей. Це безцінний дар.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути