chrome firefox opera safari iexplorer

Якими версіями інтернет відреагував на катастрофу «Боїнга»

18 липня 2014 о 10:40

У четвер над територією Донецької області України був збитий малайзійський пасажирський літак «Боїнг 777», на борту якого перебували 298 людей. Всі вони загинули.

Крах лайнера підлив масла у вогонь конфлікту, який розгортається не тільки на території України, але й в соціальних мережах.

Російська служба Бі-бі-сі простежила, як інтернет реагував на найтрагічнішу і несподівану подію української кризи.

Літак впав близько 16:20 за українським часом. Після цього на сторінці «Зведення від Стрєлкова Ігоря Івановича» в соціальній мережі «Вконтакте» з'явилося Клацнути повідомлення з посиланням на сепаратистів про те, що ополченці збили української військово-транспортний літак Ан-26.

«Попереджали ж — у нашому небі не літати», — йшлося, зокрема, в ньому. Цей пост моментально розлетівся по соціальних мережах прихильників одного з лідерів сепаратистів на сході України Стрєлкова, а також послужив джерелом новин для багатьох ЗМІ.

Як тільки стало очевидно, що на сході України впав пасажирський літак, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, риторика Стрєлкова і прихильників його людей різко змінилася.

Якщо спершу в мережі почали з'являтися нагадування про те, що ще наприкінці червня сепаратисти здобули зенітні ракетні комплекси «Бук», цілком здатні збити літак на висоті 10 тисяч метрів, то потім представники проросійських сил в Україні стали активно заперечувати наявність у ДНР подібного озброєння і звинувачувати Київ у провокації.

Повідомлення про збитий Ан-26 зникли з дискусій в інтернеті. Первинну версію про Ан-26 стали спішно видаляти з соцмереж, а аккаунт ДНР в Twitter Клацнути видалив пост від 29 червня про захоплений комплекс «Бук».

Пропав пост про Ан-26 і зі сторінки Стрєлкова, його замінили на повідомлення, що інформація була взята з одного з форумів ополчення, і її достовірність не перевірили.

Одним з найпоширеніших постів було нагадування про те, що українська ППО вже збивала цивільний літак — в 2001 році це сталося з лайнером Ту-154М російської авіакомпанії «Сибір» (нині — S7).

Про цей інцидент Клацнути йшлося практично в будь-якій дискусії про збитий «Боїнг» в якості підтвердження «злого умислу Києва». З іншого боку віртуальних барикад найчастіше згадувався теракт над шотландським Локербі, а російського президента Володимира Путіна деякі учасники цих дискусій порівнювали з лівійським лідером Муаммаром Каддафі.

Серед інших версій, що охоче підхоплюють прихильники сепаратистів, був і напад Су-25 українських ВПС на «Боїнг» (цей штурмовик здатний вести бойові дії на висоті не більше 5 тисяч метрів, про що неодноразово нагадували користувачі Twitter), і схожість Клацнути ліврей малайзійського літака з російським бортом номер 1, на якому літає президент Путін.

Пізніше по соцмережах почали активно розходитися твіти якогось іспанського авіадиспетчера, який стверджує, що він працює в аеропорту Борисполя. З його повідомлень можна зробити висновок, що літак нібито супроводжували два винищувачі.

Знайшлися навіть очевидці, які змогли розглянути на висоті 10 тисяч метрів, що за «Боїнгом» прямував один або кілька українських літаків, але підтверджень достовірності цих відомостей поки не надійшло, та й раніше людина, що розмістила цю інформацію, про літаки не писала. Найбільш активно поширювалася ця версія в групах, так чи інакше пов'язаних з сепаратистами.

Ще одним прикладом інформаційної війни в соціальних мережах стала новина CNN про те, що малайзійський лайнер, ймовірно, був збитий комплексом «Бук» російського виробництва. Вона в перекладі багатьох користувачів перетворилася на Клацнути повідомлення з посиланням на авторитетне ЗМІ — про те, що «Боїнг» був збитий або росіянами, або з території Росії.

Джерело: ВВС
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути