chrome firefox opera safari iexplorer

12 серпня Православна Церква вшановує пам'ять Воргольської ікони Божої Матері

12 серпня 2020 о 09:57

Ікона Божої Матері Воргольска перебувала в Богородице-Різдвяній церкві села Воргол, Глухівського повіту Чернігівської губернії (нині Кролевецького району Сумської області). 

Ікона ця вельми древня і поміщалася в Воргольском храмі з незапам'ятних часів. Передання і народний поголос приписують Воргольской іконі численні чудотворення. 

Для перевірки цього в 1850 році за розпорядженням духовної влади було проведено особливе розслідування, яке затвердило дійсність чудотворної сили, минаючої від святої Воргольской ікони Богоматері. Після цього Святіший Синод визначив: «По увазі до викладених благодатних зцілень, які сходять від ікони Божої Матері, не перешкоджати шанувати місцево цю ікону по вірі приходячих до неї з молитвою». 

У різний час від цієї ікони отримали зцілення багато безнадійно хворих. У 1848 році, коли сильно лютувала холерна епідемія, ікону носили по всіх заражених місцевостям. При цьому було відмічено, що там, куди приносили ікону, хвороба слабшала, а потім і зовсім припинялася. 

У 1867 році місцевим причтом був складений детальна доповідь єпархіальному начальству про сім засвідчених випадках зцілень при іконі Богоматері хвороб рук, ніг і розслаблення всього тіла. Численні зцілення силою Богоматері від Воргольской ікони зберігаються в пам'яті народу. Під час безбожної влади в селі Воргол храм був зруйнований, а ікона безслідно зникла, але збереглося ряд копій і опис ікони. 

Джерело: УНІАН
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути