chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені створили метод перевірки якості кави

14 серпня 2014 о 12:05

Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву

Дослідники з Державного Університету Лондрини в Бразилії розробили тест, здатний оцінити якість кави. Новий тест зможе з 95%-ною точністю передбачити, чи не додані в каву ячмінь, кукурудза, пшениця, боби, соя, рис, крохмаль, сироп, насіння асаї або коричневий цукор. Хоча ці інгредієнти і не шкідливі, вони збільшують прибуток виробників і знижують якість напою, пише meddaily.ru з посиланням на Prothom Alo. 

Для теста використовуються рідинна хроматографія та статистичні інструменти. Хроматографія — дуже чутливий і вибірковий метод. Наповнювачі легко ідентифікувати за рівнем цукру. Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву. При наявності добавок рівень вуглеводів у напої виходить іншим. 

Згідно з дослідженням, тенденція на зменшення обсягів виробництва кави може призвести до появи численних підробок. «Коли на ринку стає менше кави, ціни зростають, і починає розвиватися шахрайство», — каже дослідник Сюзанна Люсі Ніксдорф. Після обжарювання і помелу стає практично неможливо відрізнити каву від різних добавок. Однак новий тест допоможе виявити фальшиву каву до того, як вона з'явиться в ресторанах і магазинах.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути