chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені створили метод перевірки якості кави

14 серпня 2014 о 12:05
smakoluku.at.ua

Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву

Дослідники з Державного Університету Лондрини в Бразилії розробили тест, здатний оцінити якість кави. Новий тест зможе з 95%-ною точністю передбачити, чи не додані в каву ячмінь, кукурудза, пшениця, боби, соя, рис, крохмаль, сироп, насіння асаї або коричневий цукор. Хоча ці інгредієнти і не шкідливі, вони збільшують прибуток виробників і знижують якість напою, пише meddaily.ru з посиланням на Prothom Alo. 

Для теста використовуються рідинна хроматографія та статистичні інструменти. Хроматографія — дуже чутливий і вибірковий метод. Наповнювачі легко ідентифікувати за рівнем цукру. Оскільки кава складається з вуглеводів, дослідники змогли виявити характерні «відбитки», що відрізняють справжню каву. При наявності добавок рівень вуглеводів у напої виходить іншим. 

Згідно з дослідженням, тенденція на зменшення обсягів виробництва кави може призвести до появи численних підробок. «Коли на ринку стає менше кави, ціни зростають, і починає розвиватися шахрайство», — каже дослідник Сюзанна Люсі Ніксдорф. Після обжарювання і помелу стає практично неможливо відрізнити каву від різних добавок. Однак новий тест допоможе виявити фальшиву каву до того, як вона з'явиться в ресторанах і магазинах.

16 січня

Інші дати
Народився Гордій Коцюба (Коцегуб)
(1892, с.Костів Харківська область - 1938) — український письменник і публіцист.
Розгорнути
Народилася Леся Кривицька (Єлисеєва)
(1899, м. Чигирин - 1983) - українська актриса, народна артистка України. Ролі: Анна, Предслава ("Украдене щастя", "Сон князя Святослава" І. Франка), Ольга ("Три сестри" А. Чехова), матір ("Вій, вітерець!" Я. Райніса).
Розгорнути