chrome firefox opera safari iexplorer

Чому всі хвороби від нервів

10 серпня 2014 о 10:10

Багато хто знає фразу: «всі хвороби від нервів». Однак далеко не кожен вникає в її сенс.

Згідно з підрахунками вчених більше п'ятдесяти відсотків різних порушень здоров'я людини відбувається через душевні переживання, дискомфорт, стреси, депресії. Мало хто може посперечатися з тим, що якщо погано на душі, то і самопочуття не надто хороше. Досить згадати: скільки неприємних відчуттів виникає у людини через сварку з близькими або конфлікт на роботі. Відчуття: у скронях пульсує, гуде, калатає серце, в горлі сохне, кров приливає до обличчя, нервовий стан надзвичайно порушено. Подразники психіки моментально впливають на стан тіла. Не багато людей здатні зрозуміти, що сильний головний біль, безсоння, запаморочення, тиск, незрозумілі болі за грудиною і в інших частинах тіла можуть виявитися наслідком недавньої сімейної сварки або конфлікту на роботі.

Психосоматика

Існує напрямок у медицині під назвою «психосоматика». Він вивчає вплив психологічних чинників на виникнення і перебіг тілесних (соматичних) захворювань. Фахівці з психосоматики переконані, що безліч тілесних хвороб пов'язаний з розладами психіки. Тому потрібно починати лікування не потрібно з прийому купи лікарських препаратів і проходження різних процедур, а з консультації психотерапевта.

Незадоволена потреба — причина багатьох хвороб

Одними з основних причин виникнення психосоматичних захворювань є незадоволені потреби людини. Вона може цього відразу навіть не усвідомлювати. Виявити потребу, яка не задоволена складніше, ніж визначити психологічні травми і дитячі страхи. Кожній людині необхідне задоволення її основних потреб. У людини існує чотири основні потреби. Незадоволення однієї з них призводить до виникнення різних хвороб.

Потреба харчова — це не тільки потреба в їжі, але і блага матеріальні, соціальне становище. Незадоволеність тут може привести до порушення роботи, хвороб шлунково-кишкового тракту.
Потреба в безпеці представлена бажанням мати власну територію, особистий захист, тил. Незадоволеність призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи і дихальних шляхів.
Сексуальна потреба — це бажання висловлювати свою любов і бути коханим. Незадоволеність в сексуальній сфері призводить до імпотенції у чоловіків і гінекологічних захворювань у жінок.
Потреба батьківська виражається в бажанні про когось піклуватися: батьків, кохану людину, друга, домашнього улюбленця. Незадоволення цієї потреби призводить і гіпертонії, депресії, головних болів, розладів травлення.

Сьогодні психотерапевти вирішують безліч проблем зі здоров'ям людини. Лікуванню психотерапією піддаються такі хвороби як: імпотенція, безпліддя, алергія, астма, шкірні захворювання, шлунково-кишкові розлади і багато інших. Психосоматична терапія — це не швидкий процес, тому блискавичних результатів чекати не варто. Потрібно пам'ятати, що усунувши несприятливі переживання, можна і самостійно впоратися з хворобою.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути