chrome firefox opera safari iexplorer

Ліквідація національного статусу закладів культури – шлях до знищення національної культури

11 серпня 2014 о 11:56

Радник Президента України, народний депутат Микола Томенко стурбований черговою спробою уряду передати провідні заклади культури, які мають національний статус, із державного бюджету до бюджету місцевих органів самоврядування. 

Микола Томенко зауважив, що ще кілька місяців тому це питання піднімалося, але під тиском громадськості та діячів культури вдалося зупинити цю ініціативу як абсурдну: «Очевидно, що Національна опера України, Національна філармонія України, Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка, Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка тощо складають основу української культури. Передача їх до місцевих бюджетів чи то київського, чи то обласних неодмінно призведе до занепаду не лише статусного, а й фінансово – організаційного рівня забезпечення». 

«Найбільше дивує наполегливість Мінфіну зокрема та уряду загалом, які вважать, що економія кількох десятків мільйонів гривень врятує Україну. Така економія не лише не врятує Україну, а знищить українську культуру», – вважає Радник Президента України з гуманітарних питань.

Політик переконаний у тому, що спільно з громадськістю та діячами культури ця абсурдна ініціатива уряду не буде підтримана Верховною Радою України».

Джерело: tomenko.ua
Розділи: Громадська думка

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути