chrome firefox opera safari iexplorer

Музейники хочуть зберегти каркас ялинки з Майдану як артефакт

13 серпня 2014 о 10:00

Каркас ялинки, що стоїть на Майдані Незалежності у Києві, необхідно зберегти як артефакт для майбутнього музею Майдану. Про це повідомили в Українському інституті національної пам'яті.

11 серпня УІНП звернувся з офіційним листом до київської мерії з проханням забезпечити збереження і музеєфікацію «Йолки» (каркасу штучної ялинки з прапорами та плакатами, які мають стосунок до Революції Гідності).

За словами заступника директора УІНП Олександра Зінченка, недобудована майданівська «йолка» стала своєрідним символом Євромайдану, адже розгін 30 листопада відбувся під приводом встановлення новорічної ялинки, а віче 1 грудня розпочалося із її захоплення мітингувальниками.

«Каркас ялинки перетворився на символ незгоди із режимом Януковича, — зазначив Зінченко. — Ці артефакти є важливими для української національної пам’яті та мають бути збережені для нащадків».

А у лютому 2014 року Національний художній музей висловив бажання отримати у свою експозицію катапульту, які використовували протестувальники на Майдані. Зараз ця катапульта вже отримала охоронний документ від НХМУ і перебуває на території музею.

Нещодавно київська міська влада повідомила, що найближчим часом демонтує металевий каркас ялинки, що стоїть на Майдані Незалежності.

Нагадаємо, раніше постійні мешканці Майдану хотіли залишити «революційну ялинку». А в КМДА заявляли, що район Майдану Незалежності потрібно зробити зоною пам'яті за загиблими під час сутичок у Києві взимку 2013 -2014 року без новорічних ялинок і святкувань.

Джерело: Newsru.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути