chrome firefox opera safari iexplorer

Найкорисніші овочі та фрукти

21 серпня 2014 о 14:12

Овочі та фрукти в раціоні харчування людини — це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм всіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров'я, сил і чудового настрою. Вживання в їжу великої кількості фруктів і овочів значно знижує ризик захворювання на цукровий діабет, рак, хвороби серцево-судинної системи, ожиріння, нервової системи, рівень «поганого» холестерину в крові. І це далеко не весь список благотворного впливу природного їжі на організм.

Найкорисніші овочі та фрукти

Щоденний раціон людини повинен включати різноманітну їжу для того, щоб задовольнити його потребу в поживних речовинах, вітамінах, мінералах, клітковині. Наведемо список найкорисніших овочів і фруктів, в яких міститься найбільша кількість корисних для організму речовин.

  • Капуста. Капуста є джерелом всіх відомих вітамінів і безлічі корисних мінеральних речовин (кальцій, магній, калій, натрій, фосфор, залізо, сірка, мідь та інші). У стародавні часи вважалося, що люди, які часто вживають капусту, захищені від усіх хвороб. З капусти лікарі готували ліки для лікування суглобів, печінки, загоєння виразок і ран.
  • Буряк. Джерелом корисних речовин є буряк. У ньому містяться всі необхідні організмові речовини: аскорбінова кислота, вітаміни групи В, каротин, калій, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній, кобальт та інші. Завдяки такому багатому складу медицина проявила інтерес до буряка. Цей овоч особливо корисний при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, хворобах шлунково-кишкового тракту.
  • Морква. Морква є лідером за вмістом каротину (провітаміну А). Особливо вона корисна для маленьких дітей, сприяючи їх швидкому зростанню. Одна морква може забезпечити людину потрібною кількістю каротину на 2 — 3 дні. Морква має потужну антиоксидантну властивість, покращує зір і захищає від раку. В давнину морквяним соком лікували хвороби печінки, серця, жовтяницю і кашель. Варто знати, що в коренеплідних овочах, таких як морква, міститься безліч фітонцидів. Мікробів у роті стане значно менше, якщо пожувати шматочок такого овоча.
  • Помідори. Помідори смачні і дуже корисні. В них містяться вітаміни (С, В, РР, К), каротин, інозит, біотин, мінеральні солі, фолієва і пантотенова кислоти. Помідори корисні при порушеннях жирового і водно-сольового обміну, захворюваннях серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Варто знати, що в організмі каротин перетворюється на вітамін А. Він здатний відкладатися про запас на строк не менше року. Тому їсти помідори в сезон дуже корисно.
  • Огірки. Огірок на 95% складається з води, тому вважається найбільш марним овочем. Проте в його складі міститься кальцій, йод, калій, фосфор, залізо та інші речовин. Тому огірок по корисності стоїть на одному рівні з морквою, капустою, помідорами і цитрусовими. Огірки покращують апетит і виводять з організму зайву рідину.
  • Полуниця. Полуниця — чудовий засіб для боротьби зі старінням організму. У ній міститься велика кількість антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів. Полуницю рекомендують при авітамінозі, недокрів'ї, для відновлення здоров'я після важких захворювань.
  • Грейпфрут. Цей тропічний фрукт здатний відновлювати ушкоджені ДНК клітини, перешкоджати розвитку ракових захворювань. Грейпфрути сприяють схудненню, знижують рівень холестерину, покращують роботу серця.
  • Ананас. Ананаси корисні при застуді, кашлі, болі в горлі. У цьому фрукті містяться: вітамін С, бромелаїн, калій, волокна, марганець та інші корисні речовини.
  • Яблуко. Яблука символізують здорову їжу. Цей фрукт містить антиканцерогенні, протизапальні, протиалергічні речовини, комплекс вітамінів. З'їдаючи яблуко щодня можна продовжити молодість, зміцнити здоров'я і знизити ризик онкологічних захворювань.
  • Авокадо. Цей фрукт зміцнює здоров'я серця, скорочуючи ризик серцевих захворювань. Плоди авокадо багаті мононасиченими жирами, що знижують холестерин, калієм, вітамінами групи В, токоферолами і каротиноїдами, що захищають від розвитку раку простати і молочної залози.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути