chrome firefox opera safari iexplorer

Рішення голландців залишити в себе «скіфське золото» вигідне Україні — Є.Нищук

21 серпня 2014 о 16:45

Міністерство культури України подасть судовий позов до РФ з приводу експонатів кримських музеїв, які досі залишаються у Нідерландах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр культури Євген Нищук повідомив на прес-конференції.

За словами міністра, Нідерланди прийняли рішення поки що продовжити експонування музейних цінностей із Криму, але Україна добиватиметься того, щоб вони були повернуті не у Крим, а до історичного музею в Києві. Для цього Мінкультури звернеться з позовом до РФ, сказав Нищук.

“20-го числа голландська сторона прийняла рішення залишити виставку в себе, не передавши її ні у Крим, ні у Київ. Але нам це зараз вигідно, оскільки ми збираємось судитися з російською стороною”, — сказав Нищук.

Як повідомляв УНІАН, виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» було відкрито в археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири – в окупованому Росією Криму. Серед більш як 500 експонатів — артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків і скіфів.

Наприкінці березня МЗС України направило Нідерландам ноту з проханням гарантувати повернення Україні експонатів з виставок українських музеїв.

Джерело: УНІАН
Розділи: Громадська думка

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути