chrome firefox opera safari iexplorer

Що Слід Знати Про Мобілізацію?

18 серпня 2014 о 10:22

Чоловіки, які за віком підлягають мобілізації, можуть без проблем виїхати за кордон. Для перетину кордону їм не потрібні жодні специфічні довідки. Однак у Збройних силах України наголошують: конт­роль за тим, щоб вчасно з’явитись у військкомат на відповідальності самих військовозобов’язаних. 

— Ми можемо не пропускати людей, лише якщо є рішення правоохоронних органів: прокуратури, міліції, СБУ. Повістка в армію не є підставою не пропускати людину через державний кордон. Це прекрасно знають люди, які їздять в інші держави, — пояснив «Газеті» керівник прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Роман Стахів.

Водночас у Збройних силах України наголошують: їхати можна, але треба не спізнитися, вчасно з’явитися за повісткою. За словами керівника прес-служби Західного оперативного командування Олександра Поронюка, якщо отримав повістку, розписався за неї, але вчасно не прийшов у військкомат — це може стати підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Однак це не стосується тих, кого підприємство встигло «забронювати» як особ­ливо важливого. 

— «Бронюванням» займаються військові комісаріати та відповідна людина у міській раді, — пояснює Олександр Поронюк. — Це може зробити будь-яке підприємство, яке може довести незамінність конкретного працівника. На жаль, наше законодавство досі великою мірою у площині Радянського Союзу. І лише останні три місяці Верховна Рада ухвалює потрібні й актуальні закони. Щодо броні, то ситуація нагадує давню приказку: поки грім не вдарить, чоловік не перехреститься. Зараз багато підприємств зіштовхнулися з тим, що військовозобов’язаним приходять повістки, й тоді є загроза, що підприємство позбудеться цінного працівника, без якого виробничий процес неможливий. За законодавством, списки таких осіб періодично мали б подавати у військові комісаріати. Але цього ніхто не робив поки не було потреби. 

У ЗСУ також роз’яс­нюють: багатьом війсь­ко­­возобов’язаним доведеться удруге пройти медичну комісію. Якщо раніше когось визнавали не придатним до служби в армії, це зовсім не означає, що нині його не мобілізують. 

— Не треба плутати непридатність до проходження строкової служби й непридатність бути мобілізованим, — пояснює Олександр Поронюк. — Якщо говоримо про військову повинність, то ми брали абсолютно здорових юнаків, щоб служба не погіршила стан його здоров’я. Ідеться, зокрема, про те, що, до прикладу, не призивали юнаків з плоскостопістю. Але це стосувалося мирного часу. Є навіть таке поняття «обмежено придатний у мирний час, придатний у воєнний». Зараз війна, тому триває часткова мобілізація. Крім того, ті, хто підлягає мобілізації, мають підтвердити свій діагноз, якщо їхні хвороби справді не дозволяють їм виконати свій обов’язок. 

Нагадаємо, з 22 липня в Україні триває третя хвиля мобілізації. Мобілізації підлягатимуть люди віком від 25 до 60 років, а з вищого офіцерського складу — до 65 років. Загалом вона триватиме 45 діб. Дві попередні мобілізаційні хвилі були відповідно 17 березня і 6 травня 2014 р. Точну кількість мобілізованих не розголошують, однак, за оцінками експертів, за перші дві хвилі мобілізували близько 50 тисяч осіб.
 
Довідка

У зв’язку із затвердженням Верховною Радою України чергового указу президента «Про часткову мобілізацію», в українців виникає безліч запитань щодо своїх дій у ситуації, що склалася. То як діяти, якщо ви отримали повістку?
Основні положення, які ви повинні знати, отримавши повістку у військкомат:
Повістка ні до чого не зобов’язує, якщо:
* вручено її громадянину не під розписку (наприклад, кинули в поштову скриньку);
* передано через сусідів, батьків і т. д. під їхню розписку;
* оформлено неправильно (наприклад, у ній не зазначено, з якою метою вас викликають до військкомату);
* телефонний дзвінок також не може замінити повістку.

У разі, якщо ви повіст­ку таки отримали й розписалися за неї, то:
1. За неявку у військ­комат за повісткою ухильникові загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн.;
2. За порушення законодавства про мобілізацію передбачено адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.;
3. За умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка — штраф у розмірі від 17 до 51 грн.;
4. За ухилення від призову за мобілізацією у ст. 336 Кримінального кодексу України прописано відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.
5. Усім, хто перебуває на військовому обліку йодержав повістку з мобілізації заборонено змінювати місце проживання без дозволу посадової особи.

Нагадаємо, що в той час як під часткову мобілізацію підпадають навіть ті що не служили і частково придатні, а 275 професійних військових снайперів відправили в Африку.

Джерело: inlviv.net
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути