chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні в обіг потраплять пам’ятні монети до 120-річчя від дня народження О.Довженка

22 серпня 2014 о 09:51

Національний банк України випустив срібні пам’ятні монети до 120-річчя від дня народження Олександра Довженка, які сьогодні потраплять в обіг, повідомляє УНН.

«Присвячена 120-річчю від дня народження Олександра Петровича Довженка, який увійшов в історію української та світової культури як фундатор української національної школи кінематографії, геніальний кінорежисер, самобутній письменник, художник, а його кінокартина 'Земля' — до 12 найкращих світових кінострічок», — зазначається у повідомленні.

У НБУ поінформували, що на аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під яким праворуч — рік карбування монети 2014; стилізовану композицію: на кіноплівці — кадри з фільмів «Земля», «Повість полум'яних літ», «Звенигора»; унизу номінал — 20 ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети зображено: портрет Олександра Довженка (ліворуч), напис ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО (по діагоналі), на тлі кіноплівки роки життя — 1894/1956 (праворуч), угорі — стилізованих птахів, що уособлюють поетичні мрії художника.

За інформацією прес-служби, загальний тираж монет – 2000 штук.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла постанову про відзначення на державному рівні 120-річчя з дня народження Олександра Довженка.

Довідка УНН. Олександр Петрович Довженко (29 серпня (10 вересня) 1894, хутір В'юнище, тепер у межах смт Сосниця Чернігівської області — 25 листопада 1956, Передєлкіно, Московська область) — український та радянський письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути