chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильській зоні планують створити біосферний заповідник

05 серпня 2014 о 18:30

У Міністерстві екології та природних ресурсів України розраховують у стислі строки завершити роботу зі створення на базі зони відчуження Чорнобильського біосферного заповідника.

Про це на брифінгу в Будинку уряду 5 серпня заявив міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За його словами, до Чорнобильського біосферного заповідника пропонується включити більшу частину території зони відчуження (а це близько 230 тис. га). Цю територію поділять на кілька функціональних зон: заповідну, буферну зону та зони антропогенних ландшафтів. Окремо були виділені особливо цінні ділянки з точки зору збереження та вивчення.

При цьому до складу біосферного заповідника не заплановано включати території, на яких розташовано промисловий майданчик ДСП «Чорнобильська АЕС», комплекс «Вектор», ПЗРВ «Буряківка», «ІІІ-я черга ЧАЕС», «Підлісний» та інші виробничі об’єкти загальною площею понад 32 тис. га.

«Чорнобильська зона упродовж 28 років перебуває під охороною, і сьогодні там унікальна ситуація – на цій території активно примножується і відновлюється як рослинний, так і тваринний світ», – зазначив Андрій Мохник. Він додав, що згідно із Законом України «Про природно-заповідний фонд України» на території заповідника здійснюватиметься природоохоронна, наукова, еколого-освітня діяльність, а також діяльність, спрямована на відновлення радіаційно забруднених земель.

Зрештою, зазначив міністр, Чорнобильська зона є унікальним місцем для наукових досліджень, вона має цінність для всієї міжнародної спільноти. Він наголосив, що цією темою уже зацікавилися експерти Глобального екологічного фонду (ГЕФ): вони опрацьовують проектний документ, в якому обґрунтовуються основні етапи сталого розвитку в Чорнобильській зоні відчуження шляхом створення Центру досліджень та охорони довкілля і заповідної території.

«Головна мета створення заповідника – зберегти в природному стані найтиповіші екосистеми Полісся, підвищити бар’єрні функції Чорнобильської зони відчуження та зони обов’язкового відселення. Також це дозволить стабілізувати водний режим і очистити забруднені радіонуклідами території», – заявив Андрій Мохник.

У рамках подальшої міжнародної перспективи створення цього заповідника планується створити транскордонний українсько-білоруський біосферний резервуар площею близько 500 тис. га. До нього також увійдуть Древлянський природний заповідник (Житомирська область) та Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник (Республіка Білорусь).

Зараз триває процедура погодження матеріалів щодо створення Чорнобильського біосферного заповідника зі всіма заінтересованими органами виконавчої влади. Після цього наступними нашими кроками буде подання погодженого проекту Указу Президента України «Про створення Чорнобильського біосферного заповідника» на розгляд уряду».

Джерело: Zik.ua
Розділи: Довкілля