chrome firefox opera safari iexplorer

У неділю можна буде спостерігати цікаве явище — «супермісяць»

08 серпня 2014 о 13:00

У неділю 10 серпня на небі можна буде спостерігати цікаве астрономічне явище, яке називають «супермісяцем». Це означає, що повний місяць у ті дні буде виглядати значно більшим, ніж зазвичай, та яскравішим. 

Так сталось, що 2014 рік багатий на цікаві астрономічні явища, зокрема на супермісяці. Цього року їх буде 5 — 3 вже пройшли, ще 2 можна буде побачити 10 серпня та 9 вересня. Що цікаво, 12 липня та 9 вересня Місяць стає повним у той же день, коли входить у перигей. А 10 серпня він стає повним саме у ту годину, коли входить в перигей. 

Супермісяць 10 серпня цікавий також тим, що супутник Землі цього дня буде виглядати найбільшим — на 14% більше, ніж зазвичай, та на 30% яскравішим. 

Таке явище спостерігається у дні, коли Місяць підходить до Землі на найближчу відстань — перебуває у перигеї. Така відстань на 50 тисяч кілометрів ближча, ніж коли це небесне тіло перебуває в апогеї — найвіддаленішій від Землі точці орбіти. 

Наступного року супермісяці можна буде спостерігати навіть ще більше — 6 разів. Такі астрономічні явища відбудуться 20 січня, 18 лютого, 20 березня, 29 серпня, 28 вересня та 27 жовтня.

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути