chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відправить на Донбас власну гуманітарну колону

13 серпня 2014 о 13:49

Україна сама здатна забезпечити своїх громадян і може приймати гуманітарну допомогу виключно в межах міжнародного права і по лінії Червоного хреста. Про це сьогодні, 13 серпнч, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду, передає УНІАН.

«Будь-які види допомоги Україна може приймати виключно в межах міжнародного права и виключно від Червоного хреста, — сказав Яценюк. – Ми, як уряд, поставляємо товари першої необхідності у всі звільнені території. Ми, як Українська держава, забезпечували і здатні забезпечувати своїх громадян».

Він заявив, що наразі в фонді допомоги мешканцям сходу знаходиться близько 6 млн дол.

«Вже зараз разом з нашими міжнародними партнерами в фонді допомоги близько 6 млн дол., — сказав Яценюк. — Додатково уряд виділяє 10 млн грн на закупівлю товарів першої необхідності».

Яценюк зазначив, що наразі уряд формує колону з гуманітарною допомогою на схід України.

«Вже 270 тонн ми поставили і робимо все для того, щоб передати товари першої необхідності на відповідні території. Окремо звертаюсь до Червоного хреста з проханням допомогти, щоб ці вантажі дійшли до людей так як території контролюються терористами, які підтримуються Росією», — сказав прем`єр.

Щодо гуманітарних вантажівок від РФ Яценюк сказав наступне: «Вони б краще ці триста КамАЗів пустими прислали, забрали своїх бандитів назад, і тоді непотрібно присилати гуманітарну допомогу».

Довідка

11 серпня президент Росії Володимир Путін заявив у телефонній розмові з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, що Росія у взаємодії з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) направляє на Україну гуманітарний конвой.

Баррозу застеріг президента РФ від будь-яких односторонніх військових дій щодо України, зокрема під приводом гуманітарної місії.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста підтвердив готовність сприяти доставленню гуманітарної допомоги в Україну, але зазначив, що така допомога може бути лише за умови дотримання базових принципів діяльності цієї організації — нейтральності та незалежності, і виключає будь-який збройний ескорт.

У Міністерстві закордонних справ України заяви російської сторони про направлення на схід країни гуманітарного конвою назвали цинічними, а в Раді Національної безпеки і Оборони - піаром і спробою показати свою причетність до процесу, який ініціював Порошенко.

Як підкреслив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, питання надання гуманітарної допомоги має перебувати поза політикою, а за механізмом надання такої допомоги повинні наглядати організації, подібні до Червоного Хреста.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає дуже ймовірним введення російських військ в Україну під виглядом миротворчої або гуманітарної місії.

Вночі 12 серпня автоколона МНС Росії виїхала з Підмосков'я до кордону України.

Повідомлялося, що автоколона гуманітарного конвою з Росії прибуде на кордон з Україною в середу, 13 серпня, у першій половині дня. «Конвой розтягнувся більш ніж на три кілометри, його супроводжують паливозаправники і технічне замикання», — повідомляють російські ЗМІ.

Заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий заявив, що Україна не пустить на свою територію техніку російського конвою, яка перевозить гуманітарну допомогу: «Ми не розглядаємо (варіанту) жодного руху російських колон українською територією».

Джерело: Newsru.ua
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути