chrome firefox opera safari iexplorer

Українські туристи змінюють Європу на Грузію

14 серпня 2014 о 12:37

Відпочиваючі економлять і більше не бояться війни в Ізраїлі

Ситуація в країні вплинула на бажання українців їздити на відпочинок за кордон: через збільшення курсу євро наші співгромадяни все рідше обирають для відпочинку європейські країни, віддаючи перевагу подорожі у більш доступні Грузію і Туреччину.

ЗАВАЖАЄ ВАЛЮТА. «Після стрибка долара і євро в квітні організований туризм з України в європейському напрямку впав на 40%. В першу чергу — в Іспанію, Італію та Грецію», — говорить гендиректор великого європейського турагентства Володимир Щупак. Рідше стали вибирати і Угорщину, розповідає директор інформбюро «Угорський туризм» при посольстві Угорщини в Україні Світлана Кабиш: «Ми чекали падіння ще на початку року, через Майдан і політичну нестабільність. Але вийшло навпаки: в січні, лютому і березні українців в нашу країну приїхало більше. А спад турпотоків пішов тільки в квітні — коли просіла гривня. Станом на травень кількість туристів з України, порівняно з минулим роком, впала на 28%. Наприклад, у травні 2013-го до нас приїхали 74 тисячі туристів, в травні 2014-го — 40 тисяч. Одночасно відбулася переорієнтація: поїздки в Будапешт впали на 50%. А на курорти подешевше, розташовані ближче до України, навіть зросли на 2%».

ДО ПОБРАТИМІВ. Замість Європи українці вибирають більш доступні Грузію та Ізраїль. За словами посла Грузії в Україні Георгія Закарашвили, «за 6 останніх місяців туристів, у порівнянні з минулим роком, приїхало на 25%, або на 12 тисяч більше (62 тисячі українців)». А ось приплив українських туристів до Туреччини, який зростав з року в рік, у цьому році залишився на колишньому рівні, каже аташе з питань культури та інформації посольства Туреччини в Україні Берат Йилдиз: «У нас був стабільний приріст: 630 тисяч українців, що відвідали Туреччину в 2012 році, 750 тисяч — у 2013-м. Однак, станом на липень, ми залишилися на рівні минулого року. Але до кінця року прогнозуємо зростання, хоч і невелике».

Більше став залучати українців Ізраїль, запевнила нас аташе з туризму посольства Ізраїлю в Україні Лариса Самойлович: «станом на липень, у нас на 16% туристів з України більше, ніж у минулому році. Це тому, що українці більше не лякаються війни в Ізраїлі, ми навіть стали краще один одного розуміти. Ще одна приємна тенденція: 50% українців, які до нас їздять, потім повертаються. Та й з документами легше: адже оформляти візу для поїздки в Ізраїль не потрібно».

«Людей відлякують візи»

Від поїздок в інші країни відлякує українців ще й необхідність оформляти візи. «Ми довго боролися за скасування віз до Ізраїлю. І відразу збільшився турпотік: у 2011 році до нас приїхало на 51% українців більше», — каже аташе з туризму посольства Ізраїлю Лариса Самойлович. Гендиректор турагентства Володимир Щупак підкреслює: «Коли віза коштує 60-65 євро, а євро зросло на 10%, при ціні на поїздку від $500-600, це серйозний бар'єр». «Справа не тільки у візах, — вважає президент Асоціації турбізнесу України Олександр Новіковський. — Україна для ЄС — все ще країна 3-го світу. До людей презирливо ставляться в консульствах, грубіянять. І тільки зараз починає змінюватися ставлення».

Джерело: visti.pro
Розділи: Туристичні новини

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути