chrome firefox opera safari iexplorer

Український університет у Мюнхені

18 серпня 2014 о 17:00

З початком кризи в Україні все більше українських студентів вступають в Український вільний університет у Мюнхені. Політичний конфлікт накладає відбиток на життя вузу. 

Український вільний університет (Ukrainische Freie Universität, UFU) — унікальний навчальний заклад. Створений він був в 1921 році. Це найстаріший приватний університет, в якому викладання ведеться українською мовою, за межами України. 

Відлуння Майдану 

Степан трохи невпевнено стоїть перед своїми однокурсникам, мне в руках зошит і розслаблено зітхає лише тоді, коли його доцент задоволено киває. Реферат на тему «Майдан та його вплив на українську мову» професору сподобався. Степан читав свою доповідь українською — мовою викладання в Українському вільному університеті. 

Революція на Майдані, актуальна криза, — все це відбивається в його лекціях, говорить доцент Міхаель Мозер (Michael Moser), австрієць за походженням: «Для мене тут в першу чергу мова йде про відповідальність, яку ми несемо перед людьми, які вважають нас інтелектуалами» . 

UFU офіційно визнаний баварськими чиновниками від освіти, так що його випускникам відкритий німецький ринок праці. І у багатьох хороші шанси. Вони можуть, наприклад, потім працювати на підприємствах, які мають зв'язки з Україною та іншими країнами Східної Європи. У випускників є можливість доторкнутися одночасно до двох культур. 

Однак отримати ступінь бакалавра тут неможливо. Можна отримати ступінь магістра, а також захистити дисертацію. Це означає, що студенти UFU вже до початку навчання в Мюнхені повинні мати як мінімум одну вищу освіту. Багато з тих, хто тут навчається, вже були раніше пов'язані певним чином з Німеччиною або Мюнхеном. 

Тарас належить до тих небагатьох студентам, які до навчання в Мюнхені з Німеччиною зовсім не були знайомі. Незважаючи на це, він вирішив продовжити своє навчання в UFU після навчання на історичному факультеті. «В Україні освітня система формувалася під сильним впливом радянської культури, — розповідає він. — Я радий, що тепер у мене є доступ до тем, які мене цікавлять». Особливо йому подобається те, що кожен доцент в Мюнхені має свою власну думку і не боїться висловлюватися з політичних питань. 

«Ми всі відчуваємо себе українцями» 

Ще один плюс для Тараса: він, виходець зі Східної України, знайомиться тут зі студентами з усієї країни. Вони не завжди єдині в думках, відзначає він. Їм подобаються різні партії, у них відрізняються уявлення про реформи, які потрібні державі. Але до серйозних конфліктів справа ніколи не доходить, так як всі відчувають себе українцями і не хочуть розпаду країни. Багато з них підтримали протестувальників на Майдані, збирали гроші для української армії. 

Катерина, однокурсниця Тараса, киває головою. Сама вона родом з Луганська, який опинився під окупацією проросійських сепаратистів. Її рідна мова — російська. «Ми ведемо багато дискусій, і я помічаю, що моя думка змінюється, — говорить Катерина. — Раніше я вважала, що всі західні українці вороже ставляться до російськомовних. Тепер я розумію, що це лише упередження». Вдома їй було складно отримувати об'єктивну інформацію, додає вона. 

600 євро за семестр 

Катерина тільки перший семестр навчається в UFU, в Україні вона вивчала німецьку, потім провела рік в Мюнхені. Її знань мови було достатньо, щоб вступити до будь-якого німецького університету. Але вона хоче більше дізнатися про українську культуру та історію — з особистих причин. Тому вона вчиться в UFU і платить за кожен семестр по 600 євро. Катерина, як і більшість її однокурсників, була змушена знайти роботу. 

Університет існує на кошти, стягнуті зі студентів. Надія на те, що люди будуть жертвувати університетові більше грошей через конфлікт на Україні, не виправдалася, каже ректор UFU Ярослава Мельник. Але зате тепер з'являється все більше охочих вчитися в цьому ВНЗ. Більшості студентів ясно: якщо ситуація на Україні не зміниться, вони не будуть повертатися на Батьківщину, хоча диплом UFU дуже цінується українськими роботодавцями.

Джерело: osvita.ua
Розділи: Новини освіти

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути