chrome firefox opera safari iexplorer

Як сповільнити процес старіння в організмі

15 серпня 2014 о 15:51

Довголіття залежить не лише від здорового способу життя, але і від багатьох, іноді несподіваних чинників, наприклад, від характеру людини.

Університет Каліфорнії провів чергове дослідження впливу здорового способу життя на організм людини. Результати досліджень учених опубліковані в свіжому номері журналу Molecular Psychiatry, пише scienceblog.ru. 

У дослідженні взяло участь більше 200 жінок у віці 50 — 65 років. Протягом року всі респонденти пережили якийсь стрес — розлучилися, втратили роботу, попрощалися з близькими. Вчені вивчили, наскільки здоровий спосіб життя, дієта, фізичні вправи і здоровий спосіб впливають на організм в стресових ситуаціях.

В основі дослідження лежить вимірювання довжини тіломірів в хромосомах, відповідальних за їх захист. Через рік аналіз хромосом повторився. Вченим відома здатність даних клітинних структур зменшуватися при діленні клітин, що дозволяє судити по їх довжині про старіння клітини. 

У результаті вчені з'ясували, що респонденти, які пережили стрес і  дотримувалися здорового способу життя, уникли його побічного впливу. Тіломіри в їх організмі не залежали від нервового напруження і не скоротилися. Коментуючи ці результати, один з учасників дослідження доцент Елі Путерман зазначила, що сучасним людям дуже важливо дотримуватися правильного харчування, достатньо відпочивати і зберігати фізичну активність незалежно від оточуючого їх стресу. Це позитивно впливає на загальне самопочуття і сприяє позитивному настрою, адже спорт є прекрасним засобом проти стресу і зберігає молодість клітин. 

Довголіття залежить не лише від здорового способу життя, але і від багатьох, іноді несподіваних чинників. Наприклад, вчені з медичного центру університету Північної Кароліни встановили залежність тривалості життя від характеру людини.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути