chrome firefox opera safari iexplorer

6 вересня можна буде побачити першу звукову стрічку Олександра Довженка

03 вересня 2014 о 13:00

6 вересня о 15:50 на Першому національному транслюватимуть першу звукову стрічку Олександра Довженка — «Іван».

Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на прес-службу каналу.

Показ приурочений до 120 років із дня народження видатного українського письменника і кінорежисера Олександра Довженка. З цієї нагоди Перший національний підготував до ефіру кращі роботи майстра, перша з них — «Іван».

Над сценарієм картини Олександр Довженко працював 12 днів і практично відразу, без підготовчого періоду, розпочав зйомки.

Фільм оповідає історію становлення нової людини — від простого селянина до комуніста, провідного будівельника Дніпрогесу. Після виходу на екрани у 1932 році стріку було показано в рамках першого міжнародного кінофестивалю у Венеції. Її зустріли гучними оваціями й нагородили призом за найкращу програму, представлену СРСР.

В Україні ж «Івана» зустріли неприязно. Після жорсткої критики фільму Олександр Довженко письмово звертається за допомогою до Йосипа Сталіна, і той його підтримує — режисер переїжджає до Москви і влаштовується за фахом на «Мосфільм». Однак невдовзі тісний зв'язок з вищою владою обертається зворотнім боком: між особистим поглядом художника на творчість і офіційною ідеологією накопичуються протиріччя. Олександр Довженко мріяв повернутися на Батьківщину, але дозволу на це так і не отримав.

Нагадаємо, Перший національний презентує цикл програм, присвячених Олександру Довженку — художні й документальні фільми, міжпрограмні ролики. Усе це можна буде побачити в ефірі з 1 по 14 вересня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути