chrome firefox opera safari iexplorer

Чому корисно гуляти по осінньому лісі

30 вересня 2014 о 16:23

Особливо корисно знаходитися в лісі зі старими і високими деревами

Час, проведений в лісі, покращує здоров'я і допомагає відновитися від хвороб, пов'язаних зі стресом, йдеться в дослідженні, проведеному співробітниками Шведського університету агрономії (SLU). Особливо корисно знаходитися в лісі зі старими і високими деревами, пише infosmi.net.

Дослідження показало, що ліси позитивно впливають на людей, які страждають від захворювань викликаних стресом, і сприяють кращому відновленню. Дослідники з'ясували, що існує спосіб обчислити реабілітаційну ефективність конкретного лісу і витрати на поліпшення його показників.

«Мета нашого дослідження полягала в тому, щоб з'ясувати, чи має атмосфера лісу відбудовний ефект для пацієнтів з синдромом хронічної втоми, — розповіли Анн Доллинг і Ева-Марія Нордстрем з SLU. — Ми також вивчили, який вид лісу має найкращим ефектом».

У проекті брали участь люди, що страждали від синдрому хронічної втоми.

Результати показали, що найбільше людей приваблювали світлі і негусті ліси, а також ліси, розташовані поруч з озером. Простір, пейзажі та атмосфера були важливими чинниками. Психологічний стан пацієнтів, які відвідували ліс, покращився.

Дослідження також показало, що вік і висота дерев, густота лісу мають велике значення для реабілітаційного потенціалу. Для поліпшення здоров'я людей дерева повинні бути старше 70 років і вище 16 метрів.

Дослідження показало, що для реабілітаційних цілей можна зберегти від 6% до 18% лісів Швеції. В цьому випадку економічні втрати складуть всього від 0,1% до 1,6% від нинішніх показників.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути