chrome firefox opera safari iexplorer

Чим кава корисна для серця і судин: висновки вчених

24 вересня 2014 о 12:23

Спір про шкоду і користь кави серед учених то згасає, то знову розгорається. На думку вчених з Греції, випиваючи дві чашки кави в день, можна оздоровити серцево-судинну систему.

Ікарія, невеликий острів в Егейському морі, вважається батьківщиною довгожителів: більшість місцевих жителів живуть довше 90 років. Саме там грецькі кардіологи провели своє дослідження, до якого залучили 700 місцевих жителів від 65 до 100 років.

Виявивши серед них гіпертоніків, лікарі досліджували їх кровоносні судини. І з'ясувалося, що вони більш еластичні у тих пенсіонерів, хто випиває 1-2 чашки в день. На підставі своїх спостережень дослідники зробили висновок, оприлюднений на конгресі Європейського кардіологічного товариства, що проходив у Стокгольмі: тим, у кого підвищений кров'яний тиск, рекомендується помірне, але регулярне споживання кави.

Раніше зміцнюючий ефект кави довели американські вчені з University of Scranton (США). Виявилося, що кава лідирує за кількістю антиоксидантів. Дивно, але кава вийшла на перше місце, обігнавши такі продукти, як чай, молоко, шоколад та журавлину. Однак, фініки містять більше антиоксидантів, ніж кава, але рівень споживання фініків в Америці не можна порівняти з популярністю кави.

Вчені з'ясували, що в середньому доросла людина щодня вживає 1299 міліграм антиоксидантів з кави.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути