chrome firefox opera safari iexplorer

Хто допоможе Україні? — ЗМІ

12 вересня 2014 о 11:00

Іноземні видання продовжують обговорювати українську кризу.

Шведи на допомогу — Sverigesradio 
Більшість шведів позитивно ставиться до потенційного членства України в Євросоюзі і підтримує санкції проти Росії. Шведи також більш схильні до відправки в Україну військового обладнання: 42% опитаних шведів відповіли на це питання позитивно, порівняно з 25% в середньому у країнах Євросоюзу, пише шведське видання.
Швеція вирізняється, як і в минулі роки, тим, що є країною, найбільш негативно налаштованої щодо Росії з усіх країн, що беруть участь в опитуваннях (78%) — тенденція, яка посилилася в замірі цього року, зазначає директор інституту. Зросла серед шведів підтримка потенційного членства країни в НАТО: від 24% в 2011 році до 36% в 2012 році і до 39% цього року. Противників членства Швеції в НАТО стає все менше: від 69% в 2011 до 54% в 2013 році, зазначає видання.
Модернізація Путіна — Infobae 
Президент РФ Володимир Путін вважає, що держпрограма із модернізації озброєння на 2016—2025 роки повинна бути зосереджена на виробництві нових видів наступальних озброєнь, які змогли б забезпечити гарантоване ядерне стримування. Крім того, в рамках держпрограми передбачається переозброєння стратегічної дальньої авіації, а також створення нової системи високоточних звичайних озброєнь, пише аргентинське видання.
Російський президент не став вдаватися в деталі нової зброї, наголосивши, що нові системи повинні гарантовано долати будь-яку систему ПРО. Слід зазначити, що російський президент не просто так зробив у своїй промові ставку на створення систем високоточних звичайних озброєнь. Справа в тому, що з цього виду озброєння США й інші країни НАТО мають значну перевагу в порівнянні з Росією, зазначає видання.
Образ ворога — Die Zeit 
Чому наближення ЄС і НАТО до Росії небезпечно для інтересів останньої? НАТО, звичайно, розширилося, але ніколи не погрожувало Росії. Навпаки, воно постійно пропонувала Москві співпрацю, починаючи від різних договорів з роззброєння, через створення Ради Росія — НАТО і закінчуючи створенням спільної протиракетної оборони. Власне, хіба виникала загроза Росії на її кордоні з Норвегією, Естонією, Латвією і Литвою? Або, може, їй загрожувала Фінляндія, будучи членом ЄС? — пише німецьке видання.
<...> Справа в тому, що Росія завжди отримувала вигоду з високого рівня добробуту і стабільності цих країн — в рамках регіональних об'єднань і просто в силу історично тісних економічних зв'язків з ними. У випадку з Україною все було б рівно так само. Але Володимир Путін, звичайно, не може в цьому зізнатися, бо тоді багато його співгромадян запитали б, чому вони не можуть насолоджуватися і тим, й іншим — добробутом і демократією, зазначає видання.
Газовий удар — Newsweek Polska 
Уже в липні Газпром направив застереження газовим концернам, які перепродують російський газ Україні, попереджаючи, що така практика може суперечити їхнім контрактами з Газпромом. У зв'язку з цим компаніям, які підтримують Україну, доводиться рахуватися з ризиком зменшення обсягу поставок. Схоже, що росіяни виконали свою погрозу, оскільки в останні дні обсяг російського газу, що надходить до Польщі через Білорусь, впав більш ніж на 20%. Можна припустити, що таке обмеження відповідає договору між концерном PGNiG і Газпромом. Газова криза з цього приводу Польщі не загрожує: газосховища заповнені, а поставки з Росії поки настільки великі, що разом з вітчизняним видобутком зможуть у найближчі місяці покрити попит, пише польське видання.
Цей удар спрямований проти України. Зменшення поставок ускладнить польській стороні перепродаж газу українцям (а, можливо, зробить його неможливим), що у зв'язку з наближенням зими може стати для їхньої країни великою проблемою, зазначає видання.
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути