chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні юдеї святкують новий 5775 рік — Рош га-Шана

24 вересня 2014 о 09:46

Рош га-Шана (іврит, букв. «голова року») — єврейський Новий рік, що святкується в перший і другий дні місяця Тішрей (тішрі) за єврейським календарем (випадає на вересень–жовтень).

Цьогоріч це свято юдеї відзначають 24-26 вересня. З цього дня починається відлік днів нового 5775 єврейського року, пише РІСУ.

У Танах (сукупність Тори, Пророків, Писання) за перший місяць року вважається весняний місяць Авів, пізніше названий Нісан, коли євреї вийшли з Єгипту. Свято ж першого дня сьомого місяця Тішрей назване днем „священних зборів”, коли належить не працювати, сурмити в труби і здійснювати жертвоприношення. Свято спочатку тривало один день, згодом – два. Рош Ха-шана належить до найбільш важливих єврейських свят.

Згідно з єврейською традицією, в цей день євреї пригадують сотворіння світу та людини і аналізують, як вони прожили рік, що минув. Чи було це життя достойним. І що очікує їх далі.

Станом на ранок середи, в Умань вже приїхали майже 13 тисяч хасидів. Паломники прибули з Ізраїлю, США, Великої Британії, Франції, Канади і Німеччини.

Всього на святі очікується більш як 35 тисяч хасидів із 25 країн, повідомляє Укрінформ.

24 вересня вранці розпочнеться обряд поклоніння – хасиди молитимуться з ранку до появи першої зірки на небі.

Розділи: Традиції

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути