chrome firefox opera safari iexplorer

Святі місця в Україні, які обов'язково варто відвідати

09 вересня 2014 о 13:51

У кожної людини в житті може наступити момент, коли хочеться втекти далеко-далеко. Від людей, від проблем, від надокучливого шуму. Усамітнитися і подумати про речі, далекі від побуту, насолодитися спокоєм, в тиші помолитися, розповісти про свої біди і попросити про допомогу.

У всьому світі є місця з такою позитивною енергетикою, ніби Сам Господь доторкнувся до них своєю рукою. Туди хочеться повертатися знову і знову. Не треба далеко їхати, адже наша земля обдарована величезною кількістю святинь — приголомшливої краси храми, церкви та монастирі з чудотворними іконами, цілющі святі джерела. І року не вистачить, щоб об'їхати їх усі. Ось лише мала їх частина — десятки найпотужніших православних святинь України. 

1. Топловський жіночий монастир святої преподобномучениці Параскеви розташований у мальовничому місці на схилі гори Каратау. Монастир був зведений навколо джерела святої і названий на її честь. В цьому місці вона зазнала свої останні муки на славу християнської віри. Паломників приваблюють сюди містична самітність монастиря, розташованого посеред густого лісу, кришталево-чисте гірське повітря, шматки скель, пробиваються крізь зелене листя і, звичайно ж, три цілющі джерела. Джерело святої Параскеви, вода з якого зцілює хвороби очей, голови і допомагає завагітніти жінкам, які бажають мати дітей. Джерело святого Георгія знаходиться недалеко від монастиря, у лісі. Вода з джерела допомагає вилікувати хвороби суглобів і опорно-рухового апарату. Джерело Трьох Святителів (святого Василія Великого, святого Григорія Богослова, святого Іоанна Златоуста) — знаходиться в горах, в 6 км від монастиря. Вода з нього підведена на територію монастиря. Вона допомагає при хворобах нервової системи.

Святині і реліквії монастиря: хрест з частинками мощей преподобних отців Києво-Печерських.

Адреса: АР Крим, Білогірський р-н, с.Учебное (Верхня Тополівка), телефон — 8 (06559) 9-29-76 (секретар), (066) 108-79-39 (готель). 

2

2. Іосафатова долина в селі Голиченцы. У 1923 році влітку під час жнив пастухам явилася Божа Матір і повеліла «Христа славте, хрести ставте!» Слава про чудо миттєво поширилася. В цей же день хрести встановили жителі сусідніх селищ. До осені вся Іосафатова долина вже була всіяна хрестами. Люди несли їх звідусіль — з Кубані та Одеси, Придністров'я і Донбасу. За недовгий час у долині було встановлено понад 17 тисяч хрестів, а саме місце відвідало понад півтора мільйона тисяч віруючих. Звичайно ж, радянська влада не могла допустити такого і опиралася цьому всякими способами. Процесії паломників зупиняли, відбирали хрести, розпилювали їх на дрова, демонстративно спалювали. Пам'ять про диво стерли з лиця землі.

Так було до серпня 2006 року, коли тисячі людей з хрестами та хоругвами повернулися в долину. З тих пір відновлена традиція Хресних ходів в Іосафатову долину, встановлено кілька тисяч хрестів, а цілюща вода з джерела допомагає багатьом людям зцілитися від хвороб.

Адреса: Вінницька обл., Шаргородський р-н, с. Голиченцы, (096) 49-23-939. 

3

3. Цілюще джерело Миколи Чудотворця в Авдіївці існує приблизно з 1700 року. Ім'ям святителя Миколая він був названий, тому що паломники побачили лик чудотворця на поверхні води. Біля джерела є спеціальні кабінки для обливання. Люди приїжджають сюди і влітку, і взимку. Цілюща вода рятує від головного болю, хронічних простудних захворювань і інших хвороб. Джерело знаходиться на території каплиці Миколи Чудотворця і ікони Божої Матері Споручниця Грішних.

Адреса: Донецька обл., р. Авдіївка, вул. Нікольська, 19.

4

 4. У жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері знаходиться чудотворний образ Спаса Кровоточивого. Це образ Спасителя, на обличчі якого незбагненним чином проступили краплини червоної рідини, схожої на кров. Хімічна і медична експертизи довели, що це і є справжня людська кров. Зараз лик Христа повністю закривавлений.

Біля цієї ікони відбулося таке безліч зцілень, що про це можна написати цілу книгу. Але головне, це те, що вона зцілює духовно — люди каються в гріхах, в них прокидається совість. Біснуваті не можуть доторкнутися до неї, кажучи, що вона пече і пахне кров'ю.

Адреса: Житомирська обл., Малинський р-н, с.Чоповичи, настоятелька ігуменя Катерина (Смичок).

5

5. Терпеньевские джерела з надзвичайно приємною на смак водою. Дивовижний факт — вода з них не псується з-за присутності в ній іонів срібла. За складом вона нагадує «водохресну воду. Результати експертизи показали в одних джерелах хлоридно-кальцієву воду (подібно джерела «Нарзан»), в інших — сульфатно-натрієву (подібно джерела «Єсентуки-20»). Вода з джерела Божої матері зцілює психічні захворювання, вода з джерела святого Пантелеймона здатна лікувати печінку, нирки й органи травлення, вода з джерела Миколи Угодника призупиняє розвиток почалися хвороб і зцілює хвороби кісток.

Адреса: Запорізька обл., Мелітопольський р-н, с. Терпіння. 

6

 6. Греко-католицький Гошівський монастир відомий завдяки чудотворній сльозоточивої іконі Божої Матері, однією з найбільш шанованих реліквій католицької церкви, яку ще називають «Царицею Карпат». Слава про чудесні зцілення ікони постійно приваблює сюди прочан. Вважається, що вона здатна вилікувати паралізованих, божевільних, а також повертає зір сліпим.

7

 7. Монастир Покрову Божої Матері відомий тим, що тут покояться мощі Аліпії Голосіївської (Київської). Її ласкаво називають Матінка Аліпія і йдуть до неї зі своїми життєвими незгодами, знедолені й відчайдушні, хворі, сироти — вона піклується про всіх і всім допомагає. Вона наша сучасниця. Своє життя матінка Аліпія прожила без паспорта і без прописки. Свого притулку, житла ніколи не мала. Фотографувати себе не дозволяла. Цим пояснюється настільки мале число її зображень. Знали її не сумніваються, що їй був відкритий світ духовний, нам невидимий, що в серцях людей вона читала, як у відкритій книзі і володіла даром пророцтва.

Віруючі залишають записки в каплиці, де зберігаються мощі матінки зі своїми проханнями і благаннями.

Адреса: Київ, вул. Полковника Затевахина, 14, +38 (044) 267-82-19

8

8. Мало хто знає, що мощі святого Валентина — покровителя всіх закоханих вже 250 років спочивають у нас на Україні греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці в місті Самборі. Чудеса, що відбуваються в цьому храмі, не мають аналогів у всьому світі. Сотні тисяч людей, які втратили надію знайти любов і щастя в шлюбі, знаходять їх, доторкнувшись до кришталевого ковчегу з мощами святого Валентина. Святий допомагає позбутися від «вінця безшлюбності», повертає мир і любов у сім'ї і зцілює від важких недуг, зокрема, від епілепсії.

Адреса: Львівська обл., р. Самбір, вул. Міцкевича

9

 9. Однією з найшанованішою святинею в Україні є Свято-Успенська Почаївська Лавра, друга за величиною святиня після Києво-Печерської Лаври. Вона входить в трійку найкрасивіших монастирів Східної Європи. Цей найдавніший монастир переповнений чудовими явищами і святинями. Сама Пресвята Богородиця відзначила його, залишивши відбиток своєї стопи на камені. Вода у відбитку стопи ніколи не переливається через край і ніколи не убуває, і зцілює віруючих вже більше 650 років.

Почаївська Чудотворна ікона Божої Матері зцілює сліпих і погано бачать людей.

У Лаврі зберігаються мощі преподобного Іова, ігумена Почаївського та мощі преподобного Амфілохія Почаївського. Прикладаючись до них, люди позбавляються від бід і зцілювалися від хвороб.

Адреса: м. Почаїв, вул. Возз'єднання, 8(03546)6-10-44 (намісник).

10

 10. Тут же недалеко від Лаври в селі Онишківці знаходиться цілюще джерело Святої Анни. Вода тут і влітку, і взимку завжди однакової температури +4 градуси. Жінки зобов'язані заходити в купальню в довгій сорочці, чоловіки у плавках. Якщо людина не хоче пірнати у всіх на виду в загальному басейні, він може зробити це в окремій кабінці. Їх всього дві — чоловіча і жіноча. У воду заходять з молитвою «Отче наш» і занурюються три рази. Свята вода з джерела зцілює жінок від безпліддя.

Адреса: стик Рівненської та Тернопільської областей, Дубенський р-н, с. Онишківці

11

Люди їдуть до цих святинь з надією на те, що їхні молитви будуть почуті. Головне вірити в диво, і воно обов'язково станеться! «По вірі вашій буде вам дано».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути