chrome firefox opera safari iexplorer

Трави можуть нашкодити не менше, ніж ліки

19 вересня 2014 о 10:40

Дієтичні та енергетичні фітодобавки можуть бути корисні для здоров'я. Але вони також можуть мати побічні дії — особливо в поєднанні з препаратами.

«Природний» не означає «безпечний», — стверджують фармацевти із Загальної лікарні штату Массачусетс (Massachusetts General Hospital). «Якщо щось надає терапевтичну дію на організм людини, ця речовина може також викликати непрогнозовану реакцію взаємодії з іншими лікарськими інгредієнтами».

Ефекти взаємодії рослинних або харчових добавок з ліками досконально не вивчені. Проте відомо про ризик значної кровотечі, пов'язаної з прийомом Бадів з часником, гінкго білоба, імбиром. Прийом кориці може спровокувати зниження рівня цукру в крові, а підвищений артеріальний тиск пов'язують з лапчаткою, зеленим чаєм і мате.

Експерти вважають, що лікарі повинні попереджати своїх пацієнтів про потенційні ризики поєднання трав'яних чаїв, харчових добавок і традиційних лікарських засобів. Їх взаємодія може зменшити або збільшити рівень активної речовини в організмі, що у свою чергу може призвести до непередбачуваних і навіть фатальних наслідків.

Ризик взаємодії є найвищим у літніх людей і у пацієнтів з хронічними захворюваннями, які зазвичай приймають одночасно кілька лікарських препаратів.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути