chrome firefox opera safari iexplorer

Українець переміг на найбільшому фестивалі операторського мистецтва

22 вересня 2014 о 13:17

Український кінорежисер, оператор та продюсер Валентин Васянович здобув «Золоту камеру» 35-го фестивалю кінооператорського мистецтва «Брати Манакі» (Скоп'є, Македонія). Про це повідомляється на сайті кінофоруму.

Його відзначено за роботу над стрічкою «Плем'я» Мирослава Слабошпицького. Члени журі пояснили свій вибір так: «Фільм є прекрасним прикладом тонкого поєднання сценарію, режисури, акторської гри і дійсно новаторського кінематографічного підходу».

Валентин Васянович на фестивалі у Скоп'є присутнім не був. До оргкомітету та глядачів кінофоруму він звернувся телефоном, відзначивши, що це його найбільша нагорода за операторське мистецтво. «Сьогодні я найщасливіша людина на світі!», — сказав кінематографіст.

«Срібною камерою» фестивалю «Брати Манакі» нагороджено операторів польсько-данської стрічки «Іда» Ришарда Ленчевського та Лукаша Зала, яку Польща висунула на Оскар.

«Бронзову камеру» здобув оператор британської картини «'71» Тат Редкліфф.

«Брати Манакі» — найбільший міжнародний кінофестиваль Македонії. Кінофорум операторського мистецтва носить імена засновників першої македонської кіностудії Янакі та Мілтона Манакі. Головною подією фестивалю є конкурсна програма Camera 300.

Тим часом «Плем'я» продовжує збирати фестивальні нагороди. Картина змагатиметься за приз глядацьких симпатій у секції Pearl кінофестивалю у Сан-Себастьяні в Іспанії.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути