chrome firefox opera safari iexplorer

Український фільм «Плем’я» отримав Гран-прі у Мілані

15 вересня 2014 о 12:19

На 19-му Міланському міжнародному кінофестивалі стрічку Мирослава Слабошпицького «Плем’я» визнано найкращою художньою роботою 2014 року. Журі вручило нагороду режисерові з формулюванням: «за фільм, який кидає виклик кордонам». Про це йдеться на сайті кінофестивалю MFF.

Гран-прі також удостоїлась робота мексиканського режисера Рікардо Сільви «Navajazo».

Нагадаємо, що 11 вересня фільм вийшов в український прокат.

Перед тим, 9 вересня Український Оскарівський комітет прийняв рішення, що Україну в оскарівських перегонах за потрапляння у номінацію «нйкращий неангломовний фільм» представлятиме не «Плем’я», а «Поводир» Олеся Саніна. 10 вересня, на прес-конференції допрем'єрного показу фільму «Плем’я», творча група заявила про наміри оскаржити рішення Українського Оскарівського комітету.

Натомість Олесь Санін викликав конкурентів на дуель. Йому відповів один із продюсерів фільму «Плем’я» Денис Іванов: «Мені здається, в моїй країні американську премію «Оскар» вважають чимось на зразок конкурсу краси Міс світу: потрібно пред'явити світові найкрасивіший, найбільш український фільм. Коли насправді «Оскар» більше схожий на спортивне змагання. Тут мало гідних даних, потрібні тренер і стратегія».

На думку Дениса Іванова, існує механізм, який би дав «Племені» доволі великі шанси потрапити до шорт-ліста «Оскара». А саме: 1) участь в конкурсі Торонто — найважливішому кінофестивалі для північноамериканської індустрії; 2) у фільму є прокатник в США; 3) вже сама наявність американського прокатника — один з неофіційних процедурних «плюсів», що сприяють пильній увазі академіків до кандидата; 3) фільм не тільки збирає захоплені відгуки фестивальних синефілів, він вийде в прокат у 24 країнах світу; 4) фільм має підтримку впливової міжнародної та американської кінопреси.

«Ми йдемо на дуель. Фільм «Плем'я» йде у 46 кінотеатрах. «Поводир» зараз показується в рамках Оскарівської кампанії і вийде 12 листопада на 150 копіях і збере безпрецедентну касу, — пише Денис Іванов, — Ця дуель називається кінопрокат і в цьому конкурсі глядачі голосують гривнею. Фільм «Поводир» цю битву виграє. Виграє гідно. І прийме наші щирі вітання. Я виступаю за круглий стіл, чесну процедуру і остаточну перемогу. Здорового глузду».

Нагадаємо, що фільм «Плем’я» є учасником численних міжнародних кінофестивалів і володарем нагород, серед яких – Гран-прі Тижня критики Каннського кінофестивалю.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути