chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям дозволили «прописуватися» на дачах

03 вересня 2014 о 13:36

Українцям спростили реєстрацію за фактичним місцем проживання.

Відповідний Закон прийнятий на засіданні Верховної Ради України.

Закон про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо переведення садових і дачних будинків у житлові будинки і реєстрацію в них місця проживання) дав можливість тисячам людей, які фактично проживають на так званих «дачах» (в будинках, пристосованих для постійного проживання), але не мають можливості отримати державну реєстрацію, таки реалізувати свої громадянські права.

«Люди, які постійно проживали на „дачах“, фактично не могли до прийняття цього Закону в повному обсязі реалізувати законні громадянські права. Зайві бюрократичні перешкоди виникали при оформленні пенсій, державної допомоги по догляду за дитиною, влаштування в дитячі сади, школи... Я вже не кажу про реалізацію конституційного права обирати владу та бути обраним», — зазначив народний депутат України, ініціатор даного законопроекту Андрій Шипко.

Після підписання Закону Президентом України, люди які постійно мешкають на дачах, отримають можливість зареєструватися за місцем проживання, і не шукати шляху «фіктивної» реєстрації. Адже без реєстрації можна отримати паспорт, закордонний паспорт, встати на військовий облік, отримати водійське посвідчення, оформити пенсію і соцдопомогу, оформити кредит. Так само можуть виникнути проблеми з наданням безкоштовної медичної допомоги, при прийомі на роботу, або звернення до суду. Громадянин без реєстрації не може стати виборцем і так далі. «Тільки в моєму рідному Нікопольському регіоні (Дніпропетровщина — авт.) Значна кількість населення проживає на територіях садових і дачних товариств. І сьогоднішнє рішення — перемога цивільних прав над бюрократичною системою», — зазначив Андрій Шипко.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути