chrome firefox opera safari iexplorer

В Острозі завтра відзначать п'ятсотріччя битви під Оршею

07 вересня 2014 о 10:07

Святкування 500-річчя з дня перемоги в битві під Оршею відбудеться 8 вересня в Національному університеті «Острозька академія», повідомляє «Голос України».

А почнеться воно з покладання квітів до пам’ятника князям Острозьким представниками української влади та послами Польщі, Білорусі, Литви. У самому ж вузі перший проректор, доктор філософських наук, професор Петро Кралюк представить доповідь про історичне значення битви.

Старовинний Острог для проведення заходу вибрано не випадково: адже саме тут розміщувався маєток князя Костянтина Острозького, який був командувачем об’єднаних військ, що перемогли в битві під Оршею.

Нагадаємо: 8 вересня 1514 року під містом Орша на Дніпрі (сучасна Білорусь) відбулася грандіозна битва об’єднаних військ Великого князівства Литовського та Королівства Польського з військом московського царства, яке зазнало нищівної поразки і змушене було відступити до Смоленська.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути