chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені вперше підрахували кількість озер на планеті

04 вересня 2014 о 12:43

Шведські та естонські вчені вперше провели підрахунок всіх озер планети — їх виявилося близько 117 мільйонів і вони покривають майже 4 відсотки поверхні Землі (підледникові озера Гренландії та Антарктиди не враховувалися).

Загальна протяжність берегів озер у 250 разів перевищує довжину екватора.

Ці цифри помітно відрізняються від попередніх оцінок, повідомляється в прес-релізі Уппсальського університету, повідомляє «Lenta.ru».

Професор Ларс Транвик розробив метод, що дозволяє відшукати на супутникових зображеннях всі озера площею 0,2 гектара (приблизно четверта частина площі футбольного поля). Раніше вчені вели рахунок озер, лише узагальнюючи дані, отримані з місць або в окремих регіонах.

Найскладніше дослідникам було навчити програму відрізняти поверхню води від навколишньої рослинності, туману, тіней гір та інших об´єктів, які можна сплутати з озерами.

Підрахунок водойм був здійснений в рамках проекту «Колір води», де вивчаються зміни у складі органічних речовин, що містяться у воді.

Джерело: Коментарі
Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути