chrome firefox opera safari iexplorer

1 жовтня. Огляд преси. Україна готується до парламентських виборів

01 жовтня 2014 о 14:00

Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати на позачергові парламентські вибори. Всього Центрвиборчкомом було зареєстровано 3468 кандидатів у народні обранці — 2087 самовисуванців і 1381 кандидат від політичних партій.

Зареєстровані кандидати в депутати до 13 жовтня мають можливість відмовитися від участі виборах. ЦВК, в свою чергу, може до 15 жовтня включно скасувати реєстрацію таких кандидатів.

Кандидати, яким відмовили в реєстрації, зможуть бути зареєстровані Центрвиборчкомом за рішенням суду.

За інформацією Центральної виборчої комісії, позачергові вибори до Верховної Ради України можна буде провести в 15 з 32 округів Донецької і Луганської областей. Про це повідомляється в статті "В народні депутати подалися майже 3,5 тисячі осіб " в газеті " Факти і коментарі ".

Рекорд за кількістю кандидатів побив одеський округ №135. За голоси одеситів, які проживають в Приморському районі, змагатиметься 41 кандидат! На будь-який смак і політичний колір.

Конкуренцію відомому нардепу Сергію Ківалову і телеведучому Олексію Дурнєву складуть комуніст Праведний, актор Кішка, безробітний Сокил, бізнесмен Швидкий та ін.

Практично без вибору виявляться виборці Макіївки в Донецькій області та Алчевська на Луганщині. По округу №55 балотуються всього лише дві людини: пропрезидентський висуванець Сергій Нестеров і нардепВалерій Омельченко, а по округу №56 — три претенденти: нардепВіталій Борт, пропрезидентський Артем Гриненко і Денис Котенко.

З урахуванням бойових дій на сході країни найнебезпечнішими можна вважати ті округи, які знаходяться на території, підконтрольній так званим «ДНР» і «ЛНР». І як виявилося, в кожному з таких округів знайшлося 5-8 відважних кандидатів. Їх прізвища ні про що не говорять. Практично всі кандидати в «бойових» округах — безробітні, безпартійні самовисуванці. Виняток — екс-перший віце-спікер Ігор Калетник. Він балотується по 41-му округу в Донецьку.

В Дніпропетровській області по 37-му округу балотується 21-річний безробітний Олексій Мудрий. У хлопця за плечима лише шкільна освіта і жодної позначки в трудовій книжці. В Царичанці (34-й округ Дніпропетровська область) депутатського щастя спробувати 24-річний міліціонер Артем Кравченко. За підконтрольної «ДНР» Горлівці йде в депутати менеджер середньої ланки 21-річний Сергій Глава.

Долю одного з найскандальніших округів може повторити столичний округ №223. По ньому знову, як і в 2012 році, буде балотуватися "свободівець"Юрій Левченко. А днями ЦВК зареєструвала ще два Левченко по цьому округу. Конкуренцію «свободівцю» складе колишній міністр закордонних справ, націоналіст Володимир Огризко, скандально відомий громадський активіст Вадим Гладчук і директор компанії «Хуліганз-продакшн», телеведучий, що спеціалізується на автомобільній тематиці,Игор Моляр.

Запорізький регіон опинився Клондайком кандидатів-старожилів. У Запоріжжі в 75-му окрузі балотується безробітна Раїса Радченко. Їй — 71 рік. У сусідньому 76-му окрузі в народні депутати йде 72-річний парламентар Євген Карташов. В 77-му окрузі балотується чинний нардепВ'ячеслав Богуслаєв. Акурат після виборів йому стукне 76 років.

Але, мабуть, найстарішим народним депутатом в майбутньому парламенті може стати п'ятий номер Радикальної партії Шухевич Юрій Богдан. У березні йому виповнилося 82 роки, пише Олена Галаджій у статті "ТОП-8 найцікавіших виборчих округів " в газеті " Комсомольская правда в Україні ".

Позачергова парламентська гонка пройде на всій території України, де її проведення передбачено законом. Про це під час навчального семінару-наради з головами та секретарями окружних виборчих комісій з питань організації підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів 26 жовтня 2014 заявив глава Центральної виборчої комісіїМихайло Охендовський.

"Будь-які спроби зірвати волевиявлення приречені на поразку. Ми ще не можемо точно сказати, в яких округах у Донецькій і Луганській областях відкриються ділянки. Але ні у кого не може бути сумніву, що їх кількість буде більше, ніж на останніх президентських виборах. Ніхто і ніщо не зупинить нас на шляху підготовки до проведення парламентських перегонів, що має стати складовою загальнонаціонального єднання ", — підкреслив він.

Голова ЦВК зазначив, що на округах, де буде неможливо провести волевиявлення згідно із законодавством, комісія має право призначити повторні вибори.

Особливість нинішнього процесу, за його словами, полягає в тому, що вперше в історії України волевиявлення буде проходити за змішаною мажоритарною системою і в ситуації військової агресії проти нашої держави. Тому, як ніколи раніше, актуальним є питання безпеки членів комісій, працівників відділів ведення Державних реєстрів і самих виборців в день голосування.

Михайло Охендовський розповів, що ЦВК разом з Міністерством внутрішніх справ, Міністерством оборони, Службою безпеки та Радою національної безпеки і оборони на попередніх виборах виробили певний алгоритм дій для організації безпеки, який найближчим часом буде вдосконалений з урахуванням викликів. «Ми будемо працювати в постійній координації з правоохоронними органами для забезпечення проведення виборів на кожній дільниці згідно із законодавством України та міжнародним стандартам», — зазначив глава ЦВК.

Крім того, Михайло Охендовський повідомив, що друкування бюлетенів для голосування на дострокових парламентських виборах почалося в ніч з 27 на 28 вересня. Їх вже надруковано кілька мільйонів.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з основними напрямками своєї діяльності. Зокрема, заступники голови ЦВК Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна розповіли про організацію роботи виборчих комісій і фінансовому та матеріально-технічному забезпеченні діяльності ОВК та ДВК. Крім того, голови та секретарі окружних виборчих комісій ознайомилися з правовим статусом офіційних спостерігачів та гарантіями їх діяльності, порядком розгляду скарг ОВК, діяльністю Державного реєстру виборців, інформаційно-аналітичним забезпеченням виборчого процесу і т. П. Про це пише Сергій Александров у статті «Парламентські перегони, що має стати складовою загальнонаціонального єднання, пройде на всій території країни» в газеті «Голос України».

Михайло Охендовський запевняє: жителі Донецької і Луганської області зможуть проголосувати.

"Ситуація буде краще (ніж на президентських виборах — ред.), Ми зможемо провести вибори на більшій частині виборчих округів. Якщо пам'ятаєте, на президентських виборах голосування було проведено у восьми округах Донецької та двох — Луганській області. Цього разу у нас буде можливість , як мінімум, провести в 11-ти — в Донецькій і як мінімум 4-х округах в Луганській області ", — повідомив керівник Центрвиборчкому журналістам.

Хоча при цьому, за його словами, головним критерієм все одно залишається безпека, як для членів ДВК, так і для виборців, спостерігачів та журналістів. Тому назвати точне число ділянок, які відкриються на Донбасі, поки неможливо.

«Готуємося до виборів, але дуже, звичайно, складно», — розповідаєВікторія Раковица, заступник глави 45-й ОВК. Її округ — один з найгарячіших і небезпечних, в нього входить Київський район Донецька. «У нас одна з ділянок мав би перебувати в аеропорту», — додає вона.

Ще одна трудність — кадри. «Навіть зараз дуже складно зібрати людей. Хтось поїхав, хтось просто боїться — ви ж пам'ятаєте, що було на минулих виборах, коли членів комісій викрадали, їм погрожували», — каже Вікторія Раковица.

В Артемівську ситуація трохи простіше. «Підготовка в виборів йде за планом, ніяких надзвичайних ситуацій у нас немає. Окружна комісія зібрана в повному складі», — заявив секретар 46-й ОВК Едуард Полковников. В Артемівську, за його словами, без проблем вдається вести і агітацію — і кандидата від Блоку Петра Порошенко, і прихильникам інших проукраїнських, патріотичних сил, фактів нападу на кандидатів поки не фіксувалося.

А ось на Cтаніце Луганській обстановка куди напруженіше, але і там розпочала роботу ОВК. «Вибори будуть. І ми готуємося у міру сил. Будемо все робити, щоб вони відбулися», — запевняє Юрій Рибалкін, що представляє 114-й округ.

На думку Юрія Рибалкіна, зараз головне — подолати страх людей, щоб вони зважилися прийти на дільниці. «На минулих виборах це взагалі було неможливо, зараз потихеньку щось почало змінюватися», — резюмує він.

МВС готує серйозне посилення безпеки під час виборів на дільницях в Донецькій і Луганській областях, — повідомив нам радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Про конкретні параметри посилення, втім, говорити поки рано, за словами Шкіряка, це стане зрозуміло лише ближче до дня голосування — коли визначиться число ділянок, які зможуть відкритися. «І вже виходячи з цього будуть прийняті рішення, які дозволять провести вибори спокійно, демократично і щоб ніяких провокацій та незаконних дій з боку сепаратистських формувань не було», — додає співрозмовник видання. Про це пшіет Віра Холмогорова в статті "Сами будемо себе охороняти, якщо що «. Як, незважаючи на страх, Донбас готується до виборів» в газеті«Сегодня».

Джерело: newsru.ua
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути