chrome firefox opera safari iexplorer

П’ять природних «антибіотиків», що здатні допомогти боротися з хворобами

30 жовтня 2014 о 18:28

Існує думка: якщо лікар призначає антибіотик, то він реально не бачить іншого шляху подолати недугу. Тому що ці препарати, як багато хто слушно вважає, мають чимало протипоказань і побічних ефектів. Один із них — антибіотики знищують не лише «погані», а й корисні мікроорганізми, таким чином порушуючи важливий для здоров’я баланс мікрофлори. Тому паралельно з антибіотиками хворому неодмінно призначають курс пробіотиків — ліків, що відновлюють корисні бактерії. Така аксіома. Якщо ваш лікар «забув» про цей важливий момент — варто подумати, наскільки він кваліфікований. І шукати іншого фахівця. Тому що терапія антибіотиками неможлива(!) без одночасної компенсації корисної мікрофлори.

Ось ще кілька важливих моментів про антибіотики, які не завадить знати кожному.

1. Антибіотики бувають вузького і широкого спектра дії. Препарати вузького спектра діють тільки на певні мікроорганізми, а аналоги, що мають широку дію (ампіцилін, тетрациклін тощо), впливають і на палички, і на коки. Якщо збудник інфекції не відомий, оптимальніше вживати ліки широкого спектра.

2. Антибіотики бувають у вигляді пігулок, капсул, сиропу, ін’єкцій, мазі. Але який би не був шлях введення в організм, препарат потрапляє в кров і розноситься по всьому тілу.

3. Середня тривалість курсу лікування антибіотиками — 7-10 днів. У деяких випадках виникає потреба у більш тривалій терапії — до трьох тижнів і більше.

4. Антибіотики в невеликих дозах небезпечні. Якщо припинити прийом ліків завчасно або самостійно зменшити дозу (скажімо, приймати раз на день замість рекомендованих лікарем трьох), то хвороботворні мікроби вціліють, адаптуються до ліків і втратять до них чутливість.

5. Антибіотики не допомагають при ГРЗ, грипі, гепатитах, вітрянці, краснусі, герпесі та інших вірусних захворюваннях. Антибіотиками не лікують кашель, не знижують температуру, вони не розріджують мокроту і не зменшують проявів алергії. Ці ліки також не здатні боротися з грибковими захворюваннями і глистами, які провокують інфекційні захворювання.

6. Під час лікування антибіотиками вживання алкогольних напоїв неприпустиме! Поєднання спиртного з деякими ліками може мати серйозні побічні ефекти (нудота, блювота, ядуха і навіть смерть).

Як свідчить тривалий досвід боротьби з різними недугами, аптечні антибіотики іноді можна замінити антибіотиками природними. Вони не завдають шкоди, справляють добрий оздоровчий ефект і однозначно коштують не так багато, як аптечні препарати.

За даними досліджень, до п’ятірки найкращих природних антибіотиків входять хрін, часник, базилік, журавлина, лохина. Як краще задіяти ці диво-ліки?

Хрін. Його корінь містить ензим і гірчичну олію. Якщо корінь розтерти, ці речовини з’єднаються під впливом кисню і утворять алілову гірчичну олію (алілізотіоцинат) — природний антибіотик. Ця сполука успішно бореться з бактеріями носоглотки і порожнини рота. Є підтвердження, що з допомогою настоянки з однієї столової ложки хрону і 3 столових ложок меду можна успішно лікувати трахеїт, бронхіт, хронічний кашель. А якщо ложку тертого хрону залити склянкою окропу і випивати по 200 мл такого «чаю» тричі на день, можна усунути цистит.

Журавлина. Противірусні та антибіотичні властивості цієї ягоди відомі давно. Журавлина є також чудовим антиоксидантом, морс із неї здатен очистити сечовий міхур та сечовивідні протоки від патогенних бактерій. Журавлина незамінна при лікуванні застудних хвороб. Для приготування морсу змішайте журавлину з цукром (у пропорції 3 до 1), залийте півлітра теплої води.

Часник. Він здатен виганяти з організму кишкових та інших паразитів, знищує бактерії і віруси, запобігає тромбозу, понижує тиск. Завдяки антиоксидантним властивостям часник попереджає онкологічні недуги. Один зубчик часнику містить понад 400 (!) корисних сполук. Часником лікують дифтерію, виразкову недугу, він помічний при туберкульозі, глистяних захворюваннях. Відомо кілька часникових «мікстур». Одна з них готується так: у прозору посудину помістити 12 зубчиків часнику, залити 3 літрами червоного вина, настоювати 2 тижні.

Базилік. Це універсальний природний антибіотик. Базилік має дезінфікуючі та бактерицидні властивості, захищає організм від різних інфекцій. Відвар з базиліка допомагає при ангіні, кон’юктивіті, знімає головний біль. Щоб його приготувати, 4 ложки подрібненого листя залийте 250 мл окропу.

Лохина. Плоди цієї рослини містять природний аспірин, який усуває больові відчуття і допомагає усунути хронічні запальні процеси. Лохина діє, як і лікарські антибіотики, знищуючи бактерії в сечових шляхах, не дає інфекції поширитися по всьому організму.

І найголовніше. Пам’ятайте, що ці рослини хоч і справляють добрий лікувальний ефект при різних недугах, однак замінити повністю справжні антибіотики їм не під силу. Тому в будь-якому разі, перш ніж розпочинати лікування, порадьтеся з лікарем. Самостійно призначати собі будь-яку терапію — небезпечно.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути