chrome firefox opera safari iexplorer

Що змінити в помешканні, щоб не замерзнути взимку

03 жовтня 2014 о 11:08

Нестабільна ситуація в країні та можливість обмеженого газопостачання змушують українців задуматися, яких заходів вжити, щоб в помешканні взимку було тепло. ZAXID.NET поцікавився у фахівців, як підготуватися до зими на випадок, якщо в країні будуть проблеми з опалюванням в помешканнях.

Купуємо обігрівач

Найпростіший і найдешевший спосіб зігрітись – купити обігрівач. Принцип дії доволі різний – від традиційних масляних до інфрачервоних. Широкий і ціновий діапазон. Однак працюють вони від електромережі, то ж при можливому відключенні світла не допоможуть.

Традиційний масляний обігрівач можна придбати від 400 гривень і вище, навіть до 3 тис. грн. Щоправда сьогодні знайти варіант дешевший від 800 грн в магазинах складно. Попит на масляні обігрівачі збільшився ще влітку. Такий обігрівач працюватиме як повноцінна батарея та справно зігріватиме кімнату, однак доволі затратний при споживанні електроенергії.

Новинка на ринку – мікатермічні обігрівачі, які входять до групи інфрачервоних обігрівачів. Його особливість в тому, що такий обігрівач нагріває не тільки повітря, а й предмети навколо – людей, речі, стіни, що потрапили в зону дії інфрачервоного проміння. Енергоспоживання такого обігрівача на 30% менше, аніж масляного, але що далі від обігрівача, то холодніше. Ціна такого засобу для обігріву приміщення доволі кусюча, бо стартує від 1 тис. грн. Придбати його можна в будь-якому магазині побутової техніки.

Ну і найдешевший вид обігрівачів – тепловентилятор. Коштує він від 100 грн, однак сьогодні вибір тепловентиляторів у магазинах не широкий. До того ж ефективість такого обігрівача тільки тимчасова, допоки пристрій працює.

Змінюємо систему опалення

Значно ефективніший спосіб підготуватись до зими – змінити котел на енергоощадний, або ж твердопаливний. На встановлення останнього держава в сучасних умовах навіть готова оплатити кредитні відсотки. Щоправда такий варіант підійде лише власникам приватних будинків.

Вибір твердопаливних котлів на українському ринку доволі широкий. Можна придбати як котел закордонного виробництва, так і українського. Ціновий діапазон найпростіших котлів — від 4,5 тис. до 12 тис. грн, а якісніші коштують від 15 до 25 тис. грн. При цьому більшість компаній-виробників, або ж магазинів, які займаються продажем такої продукції, пропонують послуги із встановлення та надають консультації про умови експлуатації.

Твердопаливні котли тривалого горіння мають термін експлуатації 50 років. Працюють на дровах, брикетах, вугіллі. Для будинку на майже 100 м кв найоптимальнішим буде котел потужністю 10-20 кіловат. Догляд за котлом простий — раз на тиждень із нього треба вичищати сажу та регулярно перевіряти димохід. Перш ніж встановити такий котел потрібно порадитись із фахівцем, який допоможе підшукати місце для конструкції в будинку.

«Коли людина переходить на альтернативний вид палива, вона ж не відмовляється від газового опалення, а просто ставить додатковий котел. Для цього не потрібно ніяких спеціальних дозволів, однак потрібно згодити все з фахівцями, які скажуть, де можна встановити твердопаливний котел, щоб це відповідало нормам безпеки», – розповів начальник управління житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації Андрій Ільків.

Водночас він зазначив, що така спрощена процедура стосується лише індивідуальних та приватних будівель, а от кількаквартирним потрібно буде отримати дозвіл про встановлення котла з альтернативним видом палива та розробити проектну документацію.

«Найкраще буде влаштувати котельню в окремому приміщенні, але коли таких умов немає, можна суміщати два котли поруч», – додав Андрій Ільків.

Як розповіли ZAXID.NET в одному з магазинів, який цільово займається продажем, проектуванням і встановленням систем опалення, цього літа продаж твердопаливних котлів зріс на 30% порівняно з минулим роком. При цьому масово змінюють котли не тільки мешканці Львівщини, а й інших регіонів.

«Цього року довкола нашої продукції значний ажіотаж. І навіть якщо котли нашої компанії дещо дорожчі, аніж інші подібної конструкції, вони користуються попитом, тому що прості та надійні у використанні», – зазначив директор компанії «Stropuva» Олексій Лисак.

Сонячна електростанція

Якщо ви прагнете більшої незалежності від енергоносіїв, можна скористатися альтернативними способами здобуття енергії, як от сонячна підстанція, вітряк чи сонячні колектори для підігріву води.

«Сонячна панель вловлює промені світла та акумулює їх у електроенергію. Особливо ефективна вона тоді, коли стоїть на поворотній осі і протягом дня орієнтується на сонце, що збільшує ефективність її роботи. Тобто якщо стандартна панель матиме ефективність 1 кВ/год, то з поворотною системою вона матиме 1 кВ/год + 25%. Врешті що більша площа, то більша ефективність сонячних батарей», – розповів про схему роботи сонячної електростанції науковець, директор компанії, яка займається відновлювальною енергетикою Сергій Сиротюк.

Загалом система має бути розміщена максимально перпендикулярно до променів сонця , тоді вона краще поглинатиме енергію. Якщо система приєднана до загальної мережі, ви зможете скидати власну електроенергію до загального потоку і отримувати за неї доплату по зеленому тарифу (3,89 грн/кВт). Другий варіант – коли ви накопичуєте енергію у акумуляторах. Тоді вдень ви будете більше використовувати енергію від сонця, а ввечері енергію, яка накопичиться в акумуляторах. У разі, якщо цієї енергії буде недостатньо, ви зможете споживати енергію із загальної мережі.

За словами науковця, цей варіант енергосамостійності наразі для українців є доволі вартісним та не завжди окупним, тому на повну автономію тут розраховувати не слід. Усе залежить від ціни матеріалу, адже середньостатистична вартість сонячної панелі — €200, а таких треба кільканадцять.

«Має бути середній рівень заміщення. Фахівці пропонують заміщувати не менше 50% енергії споживання, інакше система не окупиться. А крім панелей це ж ще акумулятори, інвертори, лічильники, і все потребує чималих коштів», – зазначив Сергій Сиротюк.

Натомість Роман Баб’ячок, який на власному будинку облаштував сонячну електростанцію, стверджує, що система повністю окупна.

«Так, на початку потрібно вкласти чималі кошти, але через п’ять років система себе окупить та почне приносити прибуток», – розповів чоловік.

Окрім кардинальних змін, помешкання можна утеплити і менш глобальним способом, як от замінити вікна та двері на більш енергозберігаючі, подбати про термоізоляцію даху чи нові батареї з терморегулятором. Це також допоможе зберегти тепло в оселі.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути