chrome firefox opera safari iexplorer

Сенатор США просить розібратися з рейдерським захопленням «Житомирських ласощів»

22 жовтня 2014 о 10:54

Україна сьогодні – на порозі нових змін. Вона має довести усьому світові, що не лише здатна відстояти свою незалежність, подолати корупцію, рейдерство, замовні суди, а і те, що вона не на паперах, а на ділі здатна сповідувати загальноприйняті у цивілізованому світі, європейські цінності і норми.

І весь світ уважно стежить за цими перетвореннями України на кожному конкретному прикладі. Одним з таких прикладів є і ситуація з рейдерським захопленням у 2010 році кондитерської фабрики «Житомирські ласощі», яка завдяки іноземним інвестиціям свого часу входила до п’ятірки лідерів цієї галузі та була одним з найбільших платників податків Житомирщини.

Зрозуміло, що такий «ласий шматок» не міг не привернути увагу рейдерів, які не без впливових покровителів тодішньої влади здійснили силове захоплення підприємства, змінили акціонерів, «кинувши» при цьому не лише іноземних інвесторів, а й близько 700 акціонерів-працівників фабрики, «організували» нелегітимний пакет «потрібних» судових рішень про зміну власників, що в результаті вивели фабрику в офшори.

Про схему рейдерського захоплення «Житомирських ласощів» писало багато ЗМІ, проводились журналістські розслідування, прямо називалися багато прізвищ відомих політиків, причетних до цієї ситуації, з тодішньої Адміністрації Президента тощо.

Проте, і досі ця справа – в судах. Але у законних іноземних власників тепер з’явився шанс повернути своє майно. Адже в Україні змінилася влада, тодішні покровителі рейдерського захоплення фабрики з АП вже не мають колишнього впливу, новою владою заявлена рішуча судова реформа, курс на євроінтеграцію тощо.

Тож черговим тестом на «європейськість» України може стати і ситуація із захистом прав іноземних інвесторів у справі «Житомирських ласощів», вважає сенатор Сполучених Штатів Америки Майкл Грімм.

Він надіслав відповідні звернення до помічника Державного Секретаря США Вікторії Нуланд та Президента України Петра Порошенка, де вимагає навести приклади реальних дій, які здійснюються владою України для відновлення прав іноземних інвесторів, зокрема, у конкретному прикладі з фабрикою «Житомирські ласощі», та просить вжити заходів, які б сприяли захисту іноземних інвестицій в Україні та, як наслідок, залученню нових.

Іноземний інвестор «Житомирських ласощів», який продовжує боротьбу за відновлення своїх законних прав, у свою чергу, впевнений, що, незважаючи на продовження тиску колишніх високопосадовців на суддів, спільними зусиллями колишніх акціонерів ЗАТ «Житомирські ласощі», громадськості м. Житомира, правоохоронних органів тощо, справедливість буде відновлена. Тоді Україна зможе і в подальшому отримувати чималі іноземні інвестиції, які сприятимуть розвитку даної фабрики та наповненню бюджету Житомирщини.

Довідково

Житомирська кондитерська фабрика налічує 70-літню історію. Вона почала працювати в 1944 році, кондитерська продукція (галети і печиво) йшла на фронт.

Протягом десятиліть, завдячуючи невтомній праці тисячі працівників, ЗАТ “Житомирські ласощі” впевнено нарощувало свої виробничі потужності.

Протягом 2000—2008 років резидентами Сполучених Штатів Америки – “Кобіско Юніон Інкорпорейшнл” та “Дельта Кепітал С.А.” (Швейцарська конфедерація), засновниками якої є громадяни Сполучених Штатів Америки – вносились іноземні інвестиції в розвиток кондитерської фабрики.

За інформацією Житомирської обласної державної адміністрації, загальна сума інвестицій у ЗАТ “Житомирські ласощі” склала біля 2 млн. дол. США, що дозволило їй опинитися серед провідних підприємств України.

Станом на 2010 рік до складу акціонерів фабрики входило більше 700 фізичних осіб, які все своє трудове життя присвятили роботі на ній, та іноземний інвестор – швейцарська компанія Дельта Кепітал С.А.

У 2010 році відбулась зміна власників ЗАТ “Житомирські ласощі”, яка супроводжувалася силовим захопленням кондитерської фабрики. За сприяння тодішніх високопосадовців (ЗМІ називають прізвища Сергія Пашинського, Андрія Портнова та інших) у цій справі було вчинено цілий ряд злочинів, які вилилися у прийняття завідомо незаконних судових рішень, адміністративний тиск на суддів і шахрайство з фінансовими ресурсами.

Детальніше про захоплення «Житомирських ласощів» можна почитати за цими посиланнями:

http://lb.ua/news/2012/01/24/133277_obezdoleni_strashni_istorii_na_nich.html

http://censor.net.ua/resonance/146831/reyiderske_quotpravosuddyaquot_yak_quotjitomirskimi_lasoschamiquot_polasuvali_viktor_semakin

http://www.zhitomirnews.com/novini/14644-juristi-portnova-zabrali-u-amerikanciv.html

http://www.interesu.info/?action=interesu_inf&id=373

http://real-economy.com.ua/news/9311.html

http://zhitomir-lasoschi.com/ua/

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути