chrome firefox opera safari iexplorer

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

24 жовтня 2014 о 11:44

В дослідженні Американського видання Business Insider українська армія піднялася до 21-го місця. Однак, крім реакції ВСУ, у відповідь на відомі події, в Україні виникла величезна кількість добровольчих загонів. Перед вами — Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО.

1. Батальйон «Азов»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

 

Батальйон створено 4 травня 2014 як підрозділ міліції особливого призначення. В даний час реорганізовано в полк. Основою підрозділи стали члени організації «Патріот України», учасники Майдану і ультрас деяких футбольних клубів. Командир — Андрій Білецький, псевдонім «Білий вождь». Полк розташований в Приазов’ї і займається протидиверсійною діяльністю і обороною Маріуполя. Дуже «любимий» ЗМІ РФ за неоднозначну емблему. Крім громадян України в полку також служать добровольці зі Швеції, Росії, Білорусії та Італії, всього близько 20 осіб.

2. Батальйон «Донбас»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий батальйон територіальної оборони Донецької області «Донбас» створений в квітні 2014 року. Перший набір був проведений через Фейсбук його командиром з псевдонімом «Семен Семенченко». До кінця червня чисельність становила порядку 650 чол. Брали участь у багатьох боях на території Донецької області. Після важких втрат під Іловайськ батальйон відправлений на переформування і переозброєння.

3. Полк «Дніпро»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Підрозділ спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ України, створений 14 квітня 2014. Командир — Юрій Береза. Підрозділ сформовано на кошти надані відомим українським бізнесменом і главою Дніпропетровської ОДА І.Коломойським. Приймали участь в боях в зоні АТО в районі Маріуполя і Іловайська. З вересня реформований в полк.

4. ДУК ПС

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий український корпус «Правого сектора» напевно найвідоміше воєнізоване формування завдяки безперервній увазі з боку ЗМІ. Кістяк корпусу складають члени партії «Правий сектор». Точні дані про чисельність відсутні так як постійно формуються нові підрозділи. На даний момент відомо про 2 бойових і 7 запасних батальйонів. Командири — Дмитро Ярош, Стемпіцький Андрій. Бійці ДУК ПС беруть участь в обороні Донецького аеропорту поряд з частинами ЗСУ.

5. Батальйон «Айдар»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

24-й окремий штурмовий батальйон «АЙДАР» створений в травні 2014р. з ініціативи коменданта самооборони Майдану С.Мельничука. Кістяк підрозділу склали учасники Майдану. Батальйон входить в структуру МО України з небажання добровольців бути частиною МВС. Брав участь у багатьох операціях в Луганській області. Один з найбільш відомих бійців — Надія Савченко, яка потрапила в полон, вивезена в Росію і обвинувачена російською владою у вбивстві журналістів.

6. Батальйон «Шахтарськ»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в червні з добровольців з Донецької та Луганської областей за підтримки Дніпропетровського ОДА та деяких депутатів ВР. Чисельність до 700 чоловік. Командир — Андрій Філоненко. Підрозділ брало участь в боях в зоні АТО, в боях за Іловайськ. Розформований 16.10.2014 указом міністра МВС за випадки мародерства.

7. Батальйон «Миротворець»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в травні 2014 з ветеранів підрозділів МВС та учасників миротворчих місій. Командир — Андрій Тетерук. Приймає участь в АТО в Донецькій області. Чисельність до 200 чоловік.

8. Батальйон «Київ»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в квітні 2014 року. Штатна чисельність до 300 осіб. Командир — Евген Дейдей. Підрозділ брало участь у визволенні Слов’янська.

Читайте також: Гумор проти пропаганди

9. Батальйон «Золоті ворота»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в 2 травня 2014 з учасників Майдану, переважно жителів Києва. Брав участь в АТО на території Луганської області.

10. Батальйон «Київська Русь»

Топ 10 Українських добровольчих формувань АТО

25-й батальйон територіальної оборони «Київська Русь» (ЗСУ) — збройне формування створене на території і з жителів Київської області і офіційно підлегле МО України. Штатна чисельність — 600 чоловік. На кінець вересня підрозділ приймає участь в обороні м. Дебальцеве.

Джерело: Цікавості
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути