chrome firefox opera safari iexplorer

Як подолати осінню депресію

15 жовтня 2014 о 10:45

Фахівці з психіатрії радять боротися з осінньою депресією, додавши в життя більше світла, білого кольору і фруктів

Похмура осіння погода часто стає причиною сезонної депресії. В організмі циклічно відбувається зміна сну і неспання. Коли світить сонце, людина активна і повна сил. Коли настає ніч, починає вироблятися гормон сну -мелатонін. Тому при зменшенні світлового дня люди часто відчувають сонливість і депресію. 

В цей час організм можна обдурити: носити одяг світлих тонів, включати яскраве світло в квартирі. Але й занадто подовжувати період неспання не варто. Здоровий сон не менше 8 годин необхідний для вироблення достатньої кількості гормону радості — серотоніну. Найактивніше він виробляється з 23.00 до 1.00, тому лягати спати потрібно не пізніше 22.00. 

Також для підвищення рівня серотоніну організму потрібна глюкоза. Краще всього протягом дня їсти овочі та фрукти, багаті на грубі волокна, а також вироби з борошна грубого помелу. Тоді рівень глюкози буде підніматися поступово і так само повільно знижуватися — і настрій буде рівним. Ефект від солодощів занадто швидкоплинний і різкий. 

Потрібно намагатися правильно організувати час, щоб робота залишалася на роботі, а відпочинок був повноцінним. Свою позитивну роль зіграють прогулянки на свіжому повітрі, фізичні навантаження і правильне харчування.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути