chrome firefox opera safari iexplorer

Життя, як на долоні: парламент розгляне антикорупційний пакет

07 жовтня 2014 о 10:26

Верховна Рада у вівторок збереться на позачергове засідання, ключовим питанням якого буде розгляд так званого антикорупційного пакету. До ухвалення законів, які посприяли б боротьбі і попередженню корупції, закликали зокрема прем’єр-міністр і голова Верховної Ради. Водночас у Transparency International побоюються, що важливий для України пакет законодавчих ініціатив може стати жертвою виборчих перегонів. Тим паче тому, що донині серед фракцій немає одностайності щодо пропонованих урядом антикорупційних законопроектів.

Серед антикорупційних ініціатив уряду зокрема – закон про запобігання корупції. Прем’єр Арсеній Яценюк каже, що проект документа Мінюст розробляв спільно з іноземними фахівцями, зокрема зі США. За словами глави уряду, законопроект зосереджується на держслужбовцях першої-третьої категорії, тобто чиновниках найвищого рангу. Їх зобов’яжуть декларувати доходи і витрати в електронному вигляді, щоб кожен громадянин зрештою зміг ознайомитися з цими даними.

«Вводиться процедура моніторингу життя такого державного службовця. Спеціальна національна комісія, яка отримає повноваження під час перевірки декларацій високопосадовців отримувати інформацію з інших джерел, чи відповідає те, що написано в декларації, тому стилю життя, який веде той чи інший високий чиновник у високих кабінетах», – пояснив Арсеній Яценюк.

Як розповів в інтерв’ю агентству УНІАН голова профільного парламентського комітету, ударівець Віктор Чумак, загалом антикорупційний пакет передбачає формування відразу двох нових структур у системі державної влади – згаданої Антикорупційної комісії, а також Антикорупційного бюро. Перший орган попереджатиме протиправні дії, другий – розслідуватиме вже скоєні злочини.

6 законів прозорості

За даними громадської організації Transparency International, всього 7 жовтня парламенту запропонують 6 законопроектів. Серед них – і документ, ухвалення якого сприятиме виявленню бенефіціарів тієї чи іншої компанії або майна, тобто реальних власників. Крім того, державі пропонують відкрити для громадян інформацію з реєстрів власності і земельних кадастрів.

Виконавчий директор Transparency International Олексій Хмара вважає ухвалення антикорупційного пакету актуальним і вкрай важливим для України. Він зокрема нагадує, що поступу в антикорупційному законодавстві від України вимагають і міжнародні кредитори. «Без їхніх грошей на нас чекають дорогий долар, холодні батареї, злі люди, відсутність  деяких продуктів тощо. 7 жовтня парламент голосуватиме не просто за антикорупційну реформу, але й за майбутнє України цієї зими», – каже експерт.

Водночас, за словами Олексія Хмари, ризик того, що 226 голосів не набереться, залишається високим. Він вказує на те, що основні ініціатори засідання щодо антикорупційного пакету – прем’єр-міністр і голова Верховної Ради – на дострокових виборах є членами однієї політичної сили, і їхня позиція не гарантує таке саме одноголосся в доволі різношерстому парламенті сьомого скликання.

Зокрема, фракція «Батьківщина» вже закликала включити до складу антикорупційного пакету проект закону про прокуратуру, а ВО «Свобода»зареєструвало альтернативний законопроект «Про Антикорупційну службу України», свій проект закону «Про запобігання корупції» пропонуєнародний депутат Микола Рудьковський). Позафракційний народний депутат Анатолій Гриценко взагалі заявив: «Депутати текстів не бачили, не знають, що розглядатиметься. Я працюю в профільному комітеті, він їх (антикорупційні закони – ред.) не розглянув».

Водночас Олексій Хмара з Transparency International нагадує, що деякі законопроекти з так званого антикорупційного пакету вже виносили на розгляд парламенту цього скликання, але голосування за них провалили.

Із підтримкою антикорупційних законів виступив президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що ухвалення цих документів – це «питання безпеки України».

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути