chrome firefox opera safari iexplorer

Чого чекати від першого засідання Ради

26 листопада 2014 о 16:53

На першому засіданні парламенту VIII скликання депутати планують створити коаліцію, обрати спікера та, можливо, призначити новий уряд.

Найімовірнішим кандидатом на посаду прем’єр-міністра є Арсеній Яценюк, а на посаду голови Ради – представник БПП Володимир Гройсман.

У середу підготовча група затвердила порядок денний засідання 27 листопада, узгодила кількість і повноваження майбутніх комітетів, а також те, як депутати розсядуться в залі.

Наразі Рада планує призначити голову парламенту та його заступників і створити 27 комітетів.

Представник «Батьківщини» у підготовчій групі Андрій Кожем’якін не виключив, що у четвер оберуть нового голову уряду.

Блок Петра Порошенка наполягає, що прем’єр-міністром має стати чинний глава уряду Арсеній Яценюк, натомість місце спікера може дістатися представнику президентської партії Володимиру Гройсману.

21 листопада п’ять партій БПП, «Народний фронт», «Самопоміч», «Радикальна партія» та «Батьківщина» парафували коаліційну угоду й оголосили про намір створити більшість у парламенті.

Обрати спікера

«Завтра ми з вами повинні сформувати тимчасову президію, сформувати керівництво парламенту. Прийняти всі необхідні рішення, щоб народ України зрозумів, що з 27 числа починається робота нової Верховної Ради», – заявив керівник підготовчої групи від БПП Володимир Гройсман.

Саме він має найбільше шансів зайняти посаду голови Верховної Ради.

«Фракція „Батьківщина“ у вівторок вже провела консультації з паном Гройсманом і погодила як кандидата від коаліції на посаду спікера», — заявив у парламенті Андрій Кожем’якін.

Володимир Гройсман запевнив, що в четвер буде створена коаліція, «на розгляд якої внесуть кандидатури нового прем’єр-міністра від „Народного фронту“.

Арсеній Яценюк у середу провів останнє засідання уряду. Згідно з Конституцією, уряд складає повноваження перед новообраною Верховною Радою й продовжує працювати у якості виконувачів обов’язки до обрання нового складу.

Хто відкриватиме

Формально перше засідання Ради відкриє чинний спікер Олександр Турчинов, який запросить новообраних депутатів зачитати текст присяги та скріпити її підписами.

Після цього екс-спікер передасть тимчасове головування керівнику підготовчої групи – Володимиру Гройсману.

Своєю чергою, пан Гройсман має організувати обрання парламентом тимчасової президії у складі шести осіб – по одному від кожної фракції.

Головне завдання тимчасової президії полягатиме в організації кількох процесів: обрання лічильної комісії, оголошення про створення фракцій та виборів голови і заступників Верховної Ради.

Кожен член тимчасової президії головуватиме на засіданнях Ради по одному дню, якщо Рада не зможе обрати спікера одразу.

Згідно з законом про регламент, першим з президії виконуватиме обов’язки голови представник партії, яка отримала найбільше депутатів за партійним списком.

Наразі це буде представник від „Народного фронту“ — Андрій Парубій.

Голову Верховної Ради мають обрати відкритим голосуванням більшістю голосів.

Новообраний спікер має організувати утворення комітетів Верховної Ради, а також заслуховування позачергового послання президента України.

Коли буде уряд?

Згідно з регламентом, у Раді має бути створена коаліція депутатських фракцій, яка має виключне повноваження направляти президенту на узгодження кандидатуру прем’єр-міністра.

Глава держави має затвердити кандидатуру та повернути до Ради для призначення.

„Ми хочемо домовитись, щоб в один день створити коаліцію, обрати спікера і одразу приступити до призначення уряду“, — заявив Андрій Кожем’якін.

За його словами, призначення уряду вже у четвер обговорюватиметься на підготовчій групі до вечора середи.

Також підготовча група вирішила, що у новій Раді буде 27 комітетів.

„Опозиційний блок“ претендує на керівництво у шести комітетах, адже наша фракція нараховуватиме близько 40 депутатів», — заявив журналістам представник «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін.

За його словами, опозиція претендує на контрольні комітети, у тому числі і з питань бюджету.

Проте у чинному регламенті за опозицією не закріплений жоден із комітетів.

Напередодні представники майбутньої коаліції Сергій Соболєв заявив, що опозиція не може розраховувати на керівництво у провідних комітетах, у тому числі бюджетному.

Остаточне рішення про розподіл місць в комітетах Рада ухвалить окремою постановою.

 

 

Джерело: BBC
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути