chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи створили карту заповідних територій, постраждалих під час війни

24 листопада 2014 о 16:27

Експерти МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) дослідили, скільки заповідних територій постраждали на сході України за час АТО. На сьогодні таких територій у Донецькій, Луганській та Харківській областях виявлено 33.

«Легко уявити охоплений вогнем ліс або воронки від вибухів у заповідному степу. Втім негативних впливів, які війна принесла заповідним територіям східної України, значно більше і вони досить різноманітні, – розповідає директор ЕПЛ Олена Кравченко. – Негативні наслідки війни впливають навіть на деякі заповідні території, розміщені далеко за межами зони АТО».

«В ЕПЛ зібрали інформацію про всі відомі наслідки війни для заповідних територій та розмістили їх наінтерактивній карті. Всі негативні впливи військових дій на заповідні території екологи розділили на сім основних груп, — зазначив еколог ЕПЛ Олексій Василюк.»

  1. Найбільш масштабним впливом є пожежі, які охопили, за даними ЕПЛ, 17 % лісів та 24 % степів в зоні АТО. Серед них вогнем пошкоджені і низка об’єктів ПЗФ: заповідники «Провальський степ», «Трьохізбеніський степ», регіональні ландшафтні парки «Донецький кряж» та «Зуївський», НПП «Святі гори», заказники «Альошкін бугор», «Балка Плоська», «Білоріченський», «Волнухинський», «Еремусовий схил», «Знамянський яр», «Нагольний кряж», «Нагольчанський», «Новозванівський», «Обушок», «Піщаний», «Урочище Мурзине», «Балка Скелева».
  2. Деякі об’єкти ПЗФ прямо пошкоджені обстрілами: НПП «Святі гори», відділення Українського степовогозаповідника «Кальміуське» та «Крейдяна флора», регіональні ландшафтні парки «Донецький кряж» та «Слав’янський курорт», заказники «Луганський», «Пристенське»,  «Крейдяне», «Білогорівський», «Перевальський»
  3. На території низки заповідних територій збудовані окопи та інші фортифікації (в т.ч. у заповіднику «Крейдяна флора» та в РЛП «Краматорський що сьогодні знаходяться на звільненій території). Крім того, фортифікації збудовані також і далеко за межами зони АТО – на Харківщині, в національному природному парку «Дворічанський», що знаходиться на кордоні з Росією.
  4. На території РЛП «Донецький кряж» є інформація про поховання загиблих під час боїв за Савур-Могилу. Враховуючи складні ґрунтові умови та ландшафт, поховання є неглибокими, а продукти розкладання тіл з часом потраплять до місцевих річок.
  5. За межами зони АТО, на території РЛП «Ізюмська лука» на Харківщині, а також на території заповідної зони НПП «Святі гори» невідомі особи здійснюють масові рубки лісу, пояснюючи це тим, що це деревина «для потреб АТО».
  6. Користуючись відсутністю реального контролю, на території окремих заповідних об’єктів розпочалась самовільна діяльність. В тому числі така діяльність виявлена в межах РЛП «Краматорський» (самовільно розорано 100 га), а також в РЛП «Ізюмська лука» встановлені мисливські вишки і розпочате полювання.
  7. Вкрай серйозні наслідки війна принесла заповідним територіям, що мали адміністрації. Так, в Луганському природному заповіднику зруйнована центральна адміністрація, в НПП «Меотида», заповідниках «Провальський степ» та «Хомутовський степ» — адміністрації захоплені бойовиками, в РЛП «Донецький кряж», «Зуївський» і «Клебан-Бик» вони просто перестали функціонувати. Втрачено персонал, напрацювання, документацію та архіви заповідних установ.

«Нові дослідження, повідомлення з місць та аналіз все більш свіжих космічних знімків постійно збільшує перелік постраждалих заповідних територій. – коментує еколог ЕПЛ Алла Войціховська. — Втім жодних дій держави, направлених на охорону особливо цінних земель, принаймні на звільнених територіях, досі не відомо. А саме тут збитки, нанесені державі пошкодженням територій найбільші.»

«Серед виявлених нами впливів, на звільнених територіях відбуваються несанкціоновані рубки заповідних лісів у нацпарку «Святі гори» та РЛП «Ізюмська лука». Також на півночі Харківщини, в національному парку «Дворічанський», будуються фортифікації. – додає еколог ЕПЛ Олексій Василюк. – Держава навіть не забезпечила евакуацію установ природно-заповідного фонду, що опинились в окупації, та працевлаштування їхніх співробітників, більшість з яких пропрацювали у заповідниках все життя і є відданими і довкіллю та країні.»

Нагадаємо, в ЕПЛ підрахували, що збитки, нанесена пожежами від обстрілів території НПП «Святі гори» та РЛП «Донецький кряж» склала близько 14 млрд. гривень.

Джерело: Соцпортал
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути