chrome firefox opera safari iexplorer

Оприлюднений протокол щодо принципів формування коаліції та уряду

12 листопада 2014 о 10:03

Учасники коаліційних переговорів від 5 політичних сил, які подолали 5-відсотковий бар'єр, погодили протокол, який передбачає принципи формування коаліції і уряду.

Згідно з текстом протоколу, оприлюдненим у вівторок, суб'єкти переговорів погодили, що коаліційна угода міститиме три розділи: загальні засади (принципи), регламент діяльності коаліції, напрями діяльності (зміст реформ: короткострокові (пріоритетні) і середньострокові).

Згідно з документом, коаліційна угода становитиме основу для програми діяльності майбутнього уряду.

Щодо членства у майбутній коаліції у протоколі зазначено, що до участі в коаліції (яку формують «Народний фронт», «Блок Петра Порошенко» і «Самопоміч») запрошені також "Радикальна партія Олега Ляшка та партія "Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

"Членами майбутньої коаліції не можуть бути представники політичного об'єднання «Опозиційний блок» і депутати, які голосували за «диктаторські закони 16 січня», — зазначено в протоколі.

Крім того, під час консультацій учасники переговорів вилучили з документа пункт, який передбачає, що позафракційні депутати можуть бути учасниками коаліції лише згідно з окремим рішенням ради коаліції. Такі депутати не входитимуть до ради коаліції.

Як пояснила журналістам учасниця переговорів, кандидат у депутати від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, для того, щоб позафракційні депутати могли увійти до коаліції, їм необхідно вступити в одну з фракцій-учасниць коаліції.

Крім того, протокол передбачає, що керівними органами коаліції є збори коаліції та рада коаліції.

Від кожної фракції до складу ради коаліції входить три представники, один з яких має бути головою фракції.

Кожна фракція в раді коаліції має один голос.

«Рада коаліції ухвалює рішення ¾ голосів. Має бути визначений перелік питань, рішення за яких ухвалюється консенсусом», — зазначено в документі

Щодо принципу формування складу Кабінету Міністрів у протоколі передбачено: «Прем'єр-міністр формує склад уряду на підставі консультацій з парламентською коаліцією і несе персональну відповідальність за його роботу. Особи не можуть бути призначені на посади за квотним принципом».

Крім того, документ передбачає, що міністри самі підбирають собі заступників.

Як відомо, усі п’ять політичних сил, що беруть участь у переговорах, підписали цей протокол у вівторок у Києві.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути