chrome firefox opera safari iexplorer

Полтава проти почесного громадянина міста Йосипа Кобзона

18 листопада 2014 о 16:46

У Полтаві почали збирати підписи під зверненням до міськради з вимогою позбавити співака Йосипа Кобзона звання почесного громадянина міста. Ініціювали акцію громадські активісти — майданівці, пише Голос України. 

У своєму зверненні до «батьків міста» вони нагадали про те, що уродженець Донбасу, депутат Держдуми Росії став активним піарником ватажків терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», неодноразово висловлювався на підтримку їхніх злочинних дій. А наприкінці жовтня, попри офіційну заборону в’їзду в Україну, ще й прибув до Донецька з концертом. Там разом із російським військовим ансамблем виконав пісню «Москва-Донбасс», яка претендує на статус «гімну ДНР». Блюзнірським стало тоді й виконання пісні «Я люблю тебя, жизнь» дуетом із «прем’єром ДНР», провідником бойовиків, які вбивають українців, Олександром Захарченком...

За такі «витівки» Кобзона вже позбавили звання почесного громадянина міста у Дніпропетровську та Кобеляках. А от у Полтаві зробити це ніяк не наважаться. Попри те, що депутати міськради пропонували ухвалити відповідне рішення ще 22 липня. Однак тоді міський голова Олександр Мамай порадив обранцям громади «не поспішати поперед батька в пекло». Оскільки, мовляв, немає процедурних норм позбавлення такої відзнаки територіальної громади.

Зрештою, на сесії 25 вересня депутати проголосували за доповнення до рішення семирічної давнини. Згідно з ним, почесного громадянина Полтави таки можна позбавити цього звання, коли він «своїми діями чи бездіяльністю призводить до розколу нації» й «у своїх виступах веде антиукраїнську пропаганду, закликає або підтримує військову агресію іноземної держави проти України».

Утім, навіщо такі доповнення, якщо в законодавчих актах нашої держави, зокрема Конституції, давно визначено місце її руйнівників, власне, таких-от кобзонів? А найголовніше, чому міський голова навіть після тих регламентних доповнень не поставив на голосування питання про позбавлення манкурта звання почесного громадянина Полтави? Відповідей на ці запитання немає й досі.

За таких обставин ініціатори згаданого звернення до міської ради не лише збирали підписи земляків на площі перед адмінбудівлею обласної влади, а й запросили полтавців переспівати неофіційний гімн їхнього міста. Популярну пісню, яка починається словами «Ти не ховай своїх очей, моя Наталко», Кобзон, який завжди був там, де влада і гроші, записав ще в радянські часи. Саме тоді, коли показово клявся в любові до рідної землі, як кажуть, на кожному перехресті...

Розділи: Суспільство