chrome firefox opera safari iexplorer

У Голосіївському парку облаштують лижну трасу з кафе і музикою

25 листопада 2014 о 11:56

У грудні на території Національного природного парку Голосіївський відкриють лижну трасу.

Як пише «Сегодня», удень на ній займатимуться студенти Нацуніверситету фізичного виховання і спорту, а під вечір – усі охочі.

«У денний час на трасі будуть займатися студенти, а у позанавчальний (з 16:00) експлуатація підйомника буде здійснюватися в комерційних цілях. Встановимо тарифи – вони будуть меншими, ніж у конкурентів (підйомник в центрі – 5,50-15 гривень за один підйом, залежно від дня тижня)», — розповів заступник директора комплексу спортивної бази Нацуніверситету  Віктор Клейменов.

За його словами, також на гірці буде інструкторська база, розроблять правила безпеки, адже довжина траси становить 368 метрів.

«Плануємо створити сучасний гірськолижний спуск за європейським типом», – додав Клейменов, відзначивши, що на трасі встановлять нові стовпи і обладнають їх світлодіодними світильниками.

«Підйомник може піднімати більше тисячі осіб на годину. Але розвиватися будемо поетапно, адже ще немає персоналу, який зміг би обслужити велику кількість людей. Відвідувачі зможуть взяти в оренду лижне спорядження, уже готовий пункт прокату», – продовжив Клейменов.

Також планують підключити музику на трасі, відкрити невеличке кафе в зоні посадки лижників та обладнати парковку на 70-80 місць.

У скільки обійшлася траса – поки не говорять, але в університеті повідомили, що більша частина – це спонсорські гроші.

Екологи негативно ставляться до створення гірськолижних трас у парку. «Це негативно вплине на природу, оскільки створення такого масштабного об'єкту в парку передбачає зміну інфраструктури. Нинішня траса фактично знаходиться в центрі лісу, і, звичайно ж, туди будуть заїжджати на приватних авто», – заявив заступник голови Національного екоцентру України Олексій Василюк.

Екологи наголошують, що негативний вплив уже відчутний – гірськолижну трасу університету, яка раніше там і існувала, значно розширили, знищивши вікові дерева.

«На території під трасу були знищені зелені насадження та знято верхній шар ґрунту – загинули рослини. Сюди будуть приїжджати натовпи людей, палити багаття, що може зашкодити природі», – розповів представник «Союзу порятунку Голосієва» Михайло Михалко.

У Голосіївському парку цю інформацію спростовують. Мовляв, більшою «гірка» не стала, а її тільки почистили – вирубали самосійні кущі і тополі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути