chrome firefox opera safari iexplorer

Українська кінорежисерка Кіра Муратова святкує 80-річний ювілей

05 листопада 2014 о 14:40

5 листопада українська кінорежисерка Кіра Муратова святкує 80-річний ювілей.

Відзначена почесною нагородою кінофестивалю у Локарно та численними нагородами інших фестивалів, Кіра Муратова вважається класиком українського кіно.

В її доробку — півтора десятки повнометражних фільмів, кожен з яких вирізняється новими творчими пошуками.

20 років тому режисерка отримала почесного «Леопарда» кінофестивалю у Локарно за внесок у кінематограф. 

Окрім того її фільми отримали п'ять нагород російської кінопремії «Ніка».

Кіра Муратова у 1959 році закінчила режисерський факультет радянського Всесоюзного державного інституту кінематографії (ВДІКу), навчалася у майстерні Сергія Герасимова і Тамари Макарової.

Після цього на Одеській кіностудії зняла свої перші фільми — «Короткі зустрічі», в якому разом з нею в головних ролях зіграв бард Володимир Висоцький, та «Довгі проводи».

Її гостросоціальна стрічка «Астенічний синдром», знятий у 1990 році, отримала спеціальну відзнаку журі Берлінського кінофестивалю.

У 90-х Кіра Муратова починає працювати з російською акторкою Ренатою Литвиновою, яка знімається в її «Захопленні», а в «Трьох історіях» стає співавторкою.

У наступні десять років з'являються стрічки «Другорядні люди», «Чехівські мотиви», «Настроювач», «Два в одному», «Мелодія для катеринки».

Останній її фільм «Вічне повернення» вийшов у український прокат минулого року, світова прем'єра фільму відбулась на Римському кінофестивалі.

З Кірою Муратовою працювали українські актори Наталія Бузько та Георгій Делієв, а також покійні Богдан Ступка та Віталій Лінецький.

Джерело: BBC
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути