chrome firefox opera safari iexplorer

Як служба зайнятості може допомогти переселенцям

12 листопада 2014 о 11:44

Державний центр зайнятості повідомляє, що за період з 1 березня по 10 листопада 2014 року до центрів зайнятості звернулися за сприянням у працевлаштуванні 23,4 тис. осіб з числа мешканців АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей, з них статус зареєстрованого безробітного отримали 13,9 тис. осіб. Допомогу по безробіттю отримували 8,9 тис. осіб.

Найбільше мешканців АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей звернулося до центрів зайнятості м. Києва (2,1 тис. осіб), Харківської (2,0 тис. осіб), Донецької (2,2 тис. осіб), Запорізької (2,2 тис. осіб) та Дніпропетровської (2,2 тис. осіб) областей.

За направленням державної служби зайнятості працевлаштувалися 3,9 тис. осіб з числа мешканців АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей. Ще 379 зареєстрованих безробітних з числа вимушених переселенців проходять професійне навчання під замовлення роботодавців, понад 600 – були залучені до громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру.

Станом на 10 листопада 2014 року кількість безробітних з числа мешканців АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні до інших регіонів України, становить 8,8 тис. осіб. Зокрема, 727 осіб зареєстровано у Дніпропетровській області, 682 особи – у Запорізькій області, 859 осіб у Харківській області, 1,1 тис. осіб – у м. Києві, 1,2 тис. осіб – у Донецькій області.

З метою сприяння у вирішенні проблем працевлаштування переселенців державною службою зайнятості забезпечується проведення системної роботи з надання їм інформаційно-роз’яснювальних послуг як у центрах зайнятості за місцем перебування, так і у виїзному режимі в місцях тимчасового розміщення, а також на маршрутах слідування переселенців на транспортних вузлах: на залізничних та автовокзалах, автостанціях тощо.

За оперативними даними регіональних центрів зайнятості, за період з березня по 10 листопада 2014 року проведено 2065 виїзних інформаційно-роз’яснювальних заходів, якими було охоплено понад 35,1 тис. вимушених переселенців. Зокрема з використанням мобільних засобів інформування проведено 934 заходи за участю близько 14,7 тис. переселенців.

З метою надання допомоги у працевлаштуванні особам з числа переселенців, які звернулись до центрів зайнятості, незалежно від місця їх проживання чи перебування надається повний комплекс соціальних послуг та здійснюється матеріальне забезпечення на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства.

Для оперативного підбору громадянам підходящої роботи на основі загальнодержавної бази даних оперативних вакансій функціонує сервіс «Пошук роботи» державної служби зайнятості. Обслуговування користувачів здійснюється Операторським центром засобами Інформаційно-довідкової інтерактивної багатоканальної телефонної системи державної служби зайнятості за номером 0-800-50-50-60 зі стаціонарного телефону та 730 – з мобільного.

Крім того, з інформацією про послуги державної служби зайнятості та актуальні вакансії можна дізнатись на Інтернет-медіа-порталі «Труд» (www.trud.gov.ua). База вакансій оновлюється щодня.

Забезпечується взаємодія державної служби зайнятості з заінтересованими органами влади, сторонами соціального діалогу, громадськими організаціями з питань надання переселенцям соціальних послуг.

Так, у жовтні 2014 року в областях та Києві проведено спільні тематичні заходи різного рівня, спрямовані на посилення координації роботи щодо надання допомоги переселенцям та вдосконалення інформування населення щодо урядових рішень з питань їх соціального захисту. У цих заходах взяли участь керівники центрів зайнятості, структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, управлінь Пенсійного фонду, членів регіональних штабів з питань соціального забезпечення переселенців, громадських та волонтерських організацій, які надають допомогу переселенцям, профспілок, роботодавців та їхніх організацій, інших структур та осіб, які впливають на доступ переселенців до зайнятості.

З метою сприяння у працевлаштуванні державна служба зайнятості також надає зареєстрованим безробітним, у тому числі особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, соціальну послугу з організації професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації та видає ваучери для підтримання конкурентоспроможності осіб віком старше 45 років на ринку праці незалежно від місця їх проживання чи перебування.

Професійне навчання організовується на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. Таке навчання організовується за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Державна служба зайнятості ставить перед собою завдання знайти роботу кожному переселенцю – шукачу роботи – за новим місцем проживання.

Джерело: Соцпортал
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути